Nový článek o ketodietě (proteinové dietě)

Minulý týden byl vydán článek o ketodietě (proteinové dietě) v oblíbeném časopise DIETA. Pokud jste jej ještě nečetli, máte možnost nyní zakoupit v novinových stáncích a prodejnách časopisů. Nebo si jej přečtěte zde...

Celé znění článku:

Jaká vlastně je?
Je opravdu tak účinná?
Ketogenní dieta (proteinová dieta)

V současné době se ketogenní neboli proteinová dieta používá úspěšně v lékařství jak k léčbě závažných metabolických onemocnění, tak i k redukci hmotnosti.

Ketodieta zaměřená na redukci hmotnosti je velmi účinná. Ketóza zaručuje přednostní spalování tukové hmoty. Díky vysokému příjmu bílkovin se svalová hmota neredukuje. Spalování tukové hmoty může být během diety podporováno i pohybovou aktivitou. 

Výhody

Velmi rychlé úbytky hmotnosti. Příjemné, pozvolné naběhnutí ketogenní diety, není šokové, nastupuje velmi zlehka a pomalu. Díky syticímu efektu bílkovin je při dietě zmenšená chuť k jídlu. Proto nedochází k výraznému pocitu hladu. Minimální až nulový jo-jo efekt. Ketogenní dieta (proteinová dieta) se užívá ve formě koktejlů nebo speciálních potravin, které nahrazují bežné jídlo po dobu diety. Obrovskou výhodou je, že nemusíte počítat kalorie, tuky a cukry obsažené v běžném jídle.

Nevýhody

Proteinovou dietu by neměli podstupovat lidé s diabetes 1. typu, diabetes 2. typu, mající dnu nebo žlučové kameny, dále lidé s jakýmkoliv onemocněním jater, ledvin a srdce.

Princip diety

V racionální stravě přijímáme základní makroživiny, tedy sacharidy, tuky a bílkoviny. Ketodieta určená k redukci hmotnosti, také zvaná proteinová dieta, má převahu bílkovin nad tuky a sacharidy, a to v poměru: 15– 20 % sacharidů, 15–20 % tuků a 60–70 % bílkovin. Jednotlivé trojpoměry se mohou lišit v rozmezí několika málo procent.

Ketogenní strava je poměrně náročná na přípravu, pokud by byla tvořena pouze běžnými potravinami. Proto existuje široká škála nutričně vyvážených produktů určených pro proteinovou dietu. Při sníženém přísunu sacharidů a naopak zvýšeném přísunu tuků či bílkovin ve stravě dochází v těle k využívání tuků jako zdroje energie. Buď se jedná o tuky pocházející z tukové tkáně, nebo tuky přijímané ve stravě. Tímto mechanismem dochází k rychlému vyčerpání glykogenových zásob a tuky se tak stávají nejsnáze dostupným zdrojem energie pro chod organismu – hubneme.