RECEPTY KETODIETY
Pro správnou funkci ketodiety je důležité jíst pravidelně vhodně připravenou stravu. Přinášíme vám recepty na nejvhodnější jídla pro ketodietu, která jsou rychlá na přípravu a nenáročná na suroviny.
Zelná polévka
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
500 ml vývar (všechny druhy vývarů, připravíme
dopředu a zamrazíme v krabičkách)
200 g kyselé zelí (ne ve sladkém nálevu)
100 g hlíva ústřičná
malá cibulka
lžíce smetany 30%
drcený kmín dvouletý
sůl
pepř
lžička másla
Postup přípravy:
Na lžičce másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme pokrájené kysané zelí a hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku drceného kmínu dvouletého a zalijeme vývarem. Krátce provaříme, aby zelí zůstalo křupavé. Necháme vychladnout, přidáme lžíci 30% smetany.
Celerová polévka
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
700 ml vývar (všechny druhy vývarů, připravíme dopředu a zamrazíme v krabičkách)
200 g celeru
100 g hlíva ústřičná
nať petržele nebo řapíkatý celer
sůl
pepř
muškátový oříšek
Postup přípravy:
Do hrnce nalijeme vývar, přidáme na kostičky nakrájený celer. Vaříme do měkka. Část vývaru odebereme do menšího hrnce a v něm povaříme hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Přidáme povařenou hlívu ústřičnou se zbylým vývarem. Ozdobíme najemno posekanou petrželkou nebo řapíkatým celerem.
Boršč
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
500 ml vývar (všechny druhy vývarů, připravíme dopředu a zamrazíme v krabičkách)
100 g kysané zelí (ne ve sladkém nálevu)
100 g červená řepa čerstvá (nikoliv ve sladkém nálevu)
malá cibulka
lžíce zakysané smetany
sůl
pepř
lžička másla
nať petržele
Postup přípravy:
Na lžičce másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme pokrájené kysané zelí a červenou řepu. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Necháme vychladnout, přidáme lžíci zakysané smetany. Ozdobíme natí petržele.
Kapustová polévka
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
500 ml vývar (všechny druhy, připravíme dopředu a zamrazíme v krabičkách)
200 g veliké kapusty
malá cibulka
drcený kmín dvouletý
sůl
pepř
lžička másla
(pažitka)
Postup přípravy:
Na lžičce másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme pokrájenou kapustu. Osolíme, opepříme, přidáme špetku drceného kmínu dvouletého a zalijeme vývarem. Krátce provaříme, aby kapusta zůstala křupavá. Necháme vychladnout.
Dýňová polévka
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
700 ml vývar (všechny druhy vývarů, připravíme dopředu a zamrazíme v krabičkách)
100 g dýně
sůl
pepř
lžička másla
špetka muškátového oříšku
(petrželová nať)
Postup přípravy:
Dýni nakrájíme na kostičky, osmahneme na rozpuštěném másle. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Hned zalijeme vývarem. Vaříme do měkka. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Na závěr posypeme najemno nakrájenou petrželovou natí.
Brokolicová polévka (celerová)
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
700 ml vývar (všechny druhy vývarů, připravíme dopředu a zamrazíme v krabičkách)
200 g brokolice
sůl
pepř
Postup přípravy:
Do hrnce nalijeme vývar, přidáme na růžičky rozdělenou brokolici. Vaříme do měkka. Osolíme, opepříme. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Na závěr posypeme najemno nakrájenou pažitkou nebo lístky rukoly.
Pórková polévka 
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
700 ml vývar (všechny druhy vývaru, připravíme dopředu a zamrazíme v krabičkách)
100 g pórek
sůl
pepř
lžička másla
Postup přípravy:
Pórek nakrájíme na kolečka a 5–10 koleček odložíme stranou. Zbytek pórku osmahneme na rozpuštěném másle. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem. Nechá se povařit, aby pórek změkl. Necháme vychladnout a rozmixujeme. Na závěr ozdobíme kolečky pórku, která jsme si nechali stranou.
Pevná jídla vhodná pro každý den
Lečo
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
100 g cuketa
1 červená paprika
1 menší rajče
2 slepičí bílky
sůl
pepř
chilli paprička čerstvá
sladidlo, stevie
Postup přípravy:
Nakrájíme cuketu, papriku a 1 rajče na kostičky. Dáme vařit na sucho s 1 dcl vody, osolíme, opepříme, chvíli podusíme, aby pustilo šťávu. Zalijeme rozšlehaným vejcem. Necháme vychladnout a velmi slabě přisladíme malou špetkou stévie.
Pražená falešná omeleta
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
1 zelená paprika
1 červená paprika
menší cibule
2 slepičí bílky
sůl
pepř
drcená červená paprika
Postup přípravy:
Na menší lžičce másla osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme na kostičky nakrájenou červenou a zelenou papriku. Osolíme, opepříme. Zalijeme rozšlehanými bílky a posypeme práškem z červené papriky. Smažíme z obou stran.
Zapečený špenát s vajíčkem a cuketou na česneku 
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
200 g listový špenát
200 g cuketa
3 slepičí bílky
sůl
pepř
2 stroužky česneku
menší cibule
Postup přípravy:
Na menší lžičce másla osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Zapékací mísu vyložíme pečicím papírem. Dáme do ní na kostičky nakrájenou cuketu, na to orestovanou cibulku. Jemně osolíme, opepříme. Zakryjeme listovým špenátem. Přidáme 2 stroužky rozmačkaného česneku. Opět osolíme, opepříme a přelijeme rozšlehanými bílky. V troubě pečeme na 150 °C celých 30 minut.
Pomazánky – ideální během celého dne
Kedlubnová pomazánka 
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
100 g kedluben
100 g polotučného tvarohu (z vaničky)
20 g eidamu 20%
sůl
pepř
chilli paprička čerstvá nebo lžička plnotučné hořčice
sladidlo, stevie
Postup přípravy:
Kedlubnu i eidam nastrouháme najemno. Smícháme s tvarohem. Špetka soli, špetka pepře, velmi slabě přisladíme stevií. Přidáme malou lžičku plnotučné hořčice nebo přidáme chilli. Vše důkladně promícháme. Pomazánku můžeme namazat na kolečka okurky hadovky. Kedlubnovou pomazánku můžeme připravit alternativně bez eidamu a mazat ji na olomoucké tvarůžky.
Rolky debrecínky plněné vaječnou pomazánkou 
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
50 g debrecínská pečeně
100 g polotučného tvarohu (z vaničky)
dvě vejce uvařené natvrdo bez žloutku
2 červené ředkvičky pálivé
petrželová nať
sůl
pepř
Postup přípravy:
Ředkvičky nastrouháme najemno. Špetka soli, špetka pepře, vše zamícháme do tvarohu. Přidáme petrželovou nať. Slepičí bílek vmačkáme vidličkou do tvarohu. Jednotlivé plátky debrecínské pečeně plníme pomazánkou a srolujeme.
Tvarůžková pomazánka
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
100 g tvarůžků
bílá ředkev
100 g polotučného tvarohu (z vaničky)
sůl
pepř
lžička plnotučné hořčice
Postup přípravy:
Tvarůžky nahrubo nastrouháme, přidáme tvaroh, špetku soli a pepře. Přidáme malou lžičku plnotučné hořčice. Vše důkladně promícháme. Pomazánku namažeme na kolečka bílé ředkve.
Řapíková pomazánka
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
100 g nať z řapíkatého celeru
100 g polotučného tvarohu (z vaničky)
100 g uzeného jazyka
sůl
pepř
sladidlo, stevie
Postup přípravy:
Nakrájíme nať řapíkatého celeru, špetku soli a pepře, velmi slabě přisladíme stevií. Smícháme s tvarohem. Tenké plátky uzeného jazyka natřeme pomazánkou.
Makrelová pomazánka
Porce pro: 2 osoby
Suroviny:
100 g uzené makrely (nebo rybí konzervy ve vlastní šťávě)
bílá ředkev
100 g polotučného tvarohu (z vaničky)
sůl
pepř
lžička plnotučné hořčice
Postup přípravy:
Obereme makrelu a pečlivě vykostíme. Rozmačkáme vidličkou s tvarohem a špetkou pepře. Přidáme malou lžičku plnotučné hořčice. Vše důkladně promícháme. Pokud je makrela málo slaná, dosolíme. Pomazánku nabíráme na kolečka bílé ředkve.
Sladká tvarohová dobrota
150 g měkkého vaničkového tvarohu polotučného
100 g reveňových stonků
1 příchuťová tableta vanilka nebo oříšek
Reveňové stonky oloupeme a pokrájíme na malé kostičky. Mezitím na lžičce vody rozpustíme 1 příchuťovou tabletu nebo polovinu tablety od každého druhu (karamel, vanilka). Kostičky nasypeme do tvarohu a přidáme lžíci s rozpuštěnou tabletou. Vše dobře umícháme.
Pokud už z nějakého důvodu neplánujete vařit dle receptu, ale ráda byste jen zeleninu, jsou dovolené tyto druhy:
zelená okurka
listový salát
ředkvička
ředkev
kedlubna
brokolice
květák
kapusta
cuketa, dýně, lilek, (například mírně orestované kousky na dýňový salát)
řapíkatý celer
celer
kyselé zelí (pozor vyhněte se cukrovanému nálevu, např. domácí původní recept)
hlíva ústřičná
červená řepa čerstvá
Vyberte si další témata
Nejčtenější články
Neváhejte začít nový štíhlejší život
Přes 100 000 proměn v ČR a SR. Inspirujte se ženami, které už dosáhly své vysněné váhy.
Hýčkejte se těmi nejlepšími jídly
Pravá česká chuť
Speciálně pro ženy
Extra účinek při hubnutí
Zlepšují pleť, vlasy a nehty
