Jak předejít cukrovce? Prevence před diabetes
Cukrovka neboli diabetes patří mezi nejčastější onemocnění v Česku i v mnoha světových zemích, které často vede k dalším závažným komplikacím. V podstatě se jedná o hormonální poruchu, při které tělo
V článku se dozvíte:
Cukrovka neboli diabetes patří mezi nejčastější onemocnění v Česku i v mnoha světových zemích, počet osob, které jí onemocněli, prudce roste. Neléčená cukrovka často vede k dalším závažným komplikacím, v podstatě se jedná o hormonální poruchu, při které tělo špatně zpracovává cukr.
Cukrovka je velmi časté onemocnění v řadě zemí.
Co je cukrovka?
Cukrovku můžeme označit za celoživotní onemocnění, které je spojeno se špatným životním stylem, pokud se neléčí, může vést k mnoha závažným komplikacím. Projevuje se zvýšenou hladinou cukru neboli glukózy v krvi, tento stav označujeme jako hyperglykémii, stojí za ní skutečnost, že hormon inzulin nefunguje správně.
Inzulin u zdravého jedince řídí vstup glukózy do buněk a umožní jí, aby z krve mohla přejít do svalů a jater k dalšímu zpracování. Diabetici mají inzulinu buď málo (osoby s diabetem 1. typu), nebo na něj jejich buňky nereagují (diabetes 2. typu).
Množství glukózy v krvi nalačno | |
U zdravého člověka | 3,8-5,6 mmol/l |
Zvýšené hodnoty glykémie | 5,6-6,9 mmol/l |
Diabetes | Více než 7 mmol/l |
V čem se typy cukrovky liší?
Cukrovka 1. typu je autoimunitní onemocnění, které je léčitelné inzulinem, na jehož podání je člověk celý život závislý. Za vším stojí chyba imunitního systému, při které dojde ke zničení Langerhansových ostrůvků ve slinivce břišní, které obsahují β buňky vyrábějící inzulin. Příznaky cukrovky 1. typu se nejčastěji rozvinou u dětí.
Cukrovku 2. typu charakterizuje inzulinová rezistence a jeho relativní nedostatek. Tvořit se ho může dostatek, ale buňky na něj neumí zareagovat. Diabetes mellitus 2. typu se nejčastěji projeví po 40. roce věku, rozvíjet se ale může už dřív. Často se jí také říká stařecká cukrovka. Co způsobuje cukrovku 2. typu? Na vině mohou být jak genetické dispozice, tak nadměrné množství tuku v těle a nadváha, nedostatek pohybu nebo stres.
Jak vzniká cukrovka?
Ptáte se, jak dostat cukrovku? Mezi příčiny vzniku cukrovky nepatří, jak by se mohlo zdát, nadměrná konzumace cukru, ale už výše zmíněná genetika, nebo špatný životní styl. Když přijde na příznaky cukrovky, jde o:
-
Žízeň
-
Nevolnost
-
Dech, který je cítit po acetonu
- Dehydratace
-
Časté močení
-
Podrážděnost a malátnost
-
Rozostřené vidění
-
Svědění pokožky
-
Únava
-
U diabetu 1. typu i úbytek tělesné hmotnosti, stavy zmatenosti nebo záchvaty hladu
Jaká jsou rizika cukrovky?
Cukrovka se jako každé jiné onemocnění musí léčit pod dohledem lékaře. Konzultujte s ním svůj zdravotní stav i svoje obtíže, získáte rady, které vám mohou pomoci, poradí vám i preventivní opatření. Nepodceňujte to. Testování cukrovky je naprosto zásadní a u lékaře by ho každé dva roky měl podstoupit každý zdravý dospělý člověk. Čím déle budete mít cukrovku a čím méně budete hladinu cukru v krvi kontrolovat, tím větší je riziko, že se k ní přidají i další komplikace. Hrozí kardiovaskulární onemocnění, kožní infekce, zhoršení sluchu, dojít může i k nutnosti amputace končetin.
Rizika i příznaky cukrovky jsou velmi široké.
Jak předejít cukrovce?
Diabetu 1. typu předejít nemůžete, objevit se může v jakémkoli věku. S diabetem druhého typu už je to trochu jinak, platí, že čím starší člověk je, tím vyšší je i riziko vzniku cukrovky 2. typu. Rozlišujeme pak dva typy tohoto onemocnění, a to cukrovku spojenou s obezitou a cukrovku bez obezity. Prevence cukrovky se tak rovná dodržování zásad zdravého životního stylu. Genetická predispozice a cukrovka jdou ruku v ruce, když se ale budete správně stravovat a držet dalších zásad, nemusí se projevit. A jak tedy na snížení rizika vzniku diabetu?
Tip první: Zdravá strava pro prevenci cukrovky
Cesta ke snížení rizika vzniku cukrovky by měla vést přes zdravou a vyváženou stravu. Jak na ni?
1. Jezte pravidelně. Nastavte si režim a dodržujte ho. Za den si dopřejte 3-6 jídel v pravidelných intervalech, nečekejte, až budete mít hlad.
2. Pozor na sacharidy. Jednoduché cukry, které najdeme snad ve všem, co sníme, minimalizujte a nahraďte je těmi komplexními. Komplexní sacharidy by měly tvořit 45-50 % denního energetického příjmu, najdeme je třeba v celozrnném pečivu, bramborách, quinoe, pohance nebo těstovinách.
3. Omezte příjem nasycených tuků, dopřejte si ty zdravé. Konzumujte pravidelně ryby, na které často zapomínáme, ořechy, semínka, avokádo nebo kvalitní rostlinné oleje. Zdravé tuky by měly obstarat 25-30 % denního energetického příjmu.
4. 15-20 % energetického příjmu diabetiků mají tvořit bílkoviny, nepodceňujte jejich příjem, a to ani přesto, že se jejich nadměrná konzumace diabetikům nedoporučuje. Jsou základním stavebním kamenem našeho těla, proto nějaké přijímat musíte. Dopřejte si tofu, ryby, bílé maso, vaječný bílek nebo luštěniny.
5. Hlídejte si pitný režim. Pijte zejména čistou vodu, dopřát si můžete i čaj a kávu, samozřejmě bez přidaného cukru. Slazené minerálky a další sladké nápoje vyřaďte.
6. Zaměřte se na dostatečný příjem vitamínu D, který vám může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi.
7. Na jídelníček zařaďte ovoce a zeleninu, preferujte druhy, které obsahují méně cukru. Denně se doporučují dvě porce ovoce a pět porcí zeleniny.
8. Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám. Mnohdy obsahují nezdravé tuky, přidané cukry a konzervační látky, jejich konzumace může výrazně zvýšit riziko vzniku diabetu.
Tip druhý: Fyzická aktivita a cukrovka
Dalším ze způsobů, jak snížit riziko vzniku diabetu je pravidelný pohyb. Jeho nedostatek totiž může rozvoj cukrovky podpořit. Pravidelná fyzická aktivita zvýší citlivost na inzulin, to povede k lepšímu využívání glukózy buňkami. Zařaďte do svého života svižnou chůzi, běh nebo jízdu na kole. Jakmile svoji výdrž a kondičku trochu vypilujete, přidejte silové cvičení nebo vysoce intenzivní intervalový trénink, tedy HIIT.
Pravidelná fyzická aktivita patří k prevenci cukrovky.
Tip třetí: Naučte se zvládat stres
Zvládání stresu a cukrovka jsou další dvě věci, které spolu souvisí. Stresu máme v životech hodně, kdo chce riziko vzniku diabetu mírnit, musí se naučit zvládat stres. Snažte se na vše dívat s nadhledem, identifikujte příčinu svého stresu. Naučte se říkat NE a když je to třeba, nebojte se požádat o pomoc. Mysl můžete zklidnit i poslechem oblíbené hudby, jógou nebo meditací. Když vás stres pohltí, najděte klidné místo, posaďte se, zavřete oči a pomalu, zhluboka a vědomě dýchejte.
Tip čtvrtý: Zapomeňte na neřesti
Alkohol a kouření v souvislosti s cukrovkou nejdou dohromady. Diabetikům pití alkoholu ani kouření cigaret neprospívá, průběh diabetu zhoršuje a zvyšuje i riziko zdravotních komplikací. Popíjení alkoholických nápojů tak minimalizujte, kouřit přestaňte. Vyberte si k tomu okamžik, kdy neřešíte žádné složité problémy, ať vám cigareta tolik nechybí. Zvyšte příjem jódu a železa.
Tip pátý: Pokud máte nadváhu, zhubněte
Sedavý způsob života, špatné stravování, příliš stresu. Přesně tak bychom nejspíš mohli charakterizovat naše životy. Tohle všechno ale může vést k nadváze. Pokud jí trpíte zhubněte. Nadměrná tělesná hmotnost je totiž dalším rizikovým faktorem pro vznik cukrovky. Problém je, že diabetici nemohou experimentovat s omezením jídla, protože by mohlo dojít k výkyvům hladiny cukru v krvi a mohla by nastat hypoglykémie.
I tady platí, že nejlepší je poradit se s lékařem, nejlépe diabetologem, který může upravit medikaci v souvislosti s hubnutím, pomůže vám i se zjištěním BMI indexu. A jak tedy začít hubnout s diabetem? Určitě sledujte kalorie. Kolik jich potřebujete přijmout, abyste hubnuli, ale zároveň si nezadělali na problém, tak s tím vám opět pomůže lékař.
Tip šestý: Prohlídky u obvodního lékaře nepodceňujte
Možná si říkáte, že jste zdraví, nic vás nebolí, tak proč chodit k lékaři? Budeme se opakovat, ale jak je známo, opakování je matka moudrosti. Preventivní prohlídky u svého lékaře neodkládejte, včasným diagnostikováním diabetu můžete předejít závažným zdravotním komplikacím.