SLEVA až 40 % na kompletní dietu na 4 týdny >> Vyberte si ZDE <<

Nejlepší zdroje bílkovin - jaké to jsou?

Proteiny neboli bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našeho těla, ve kterých potravinách jich najdete nejvíce?

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našeho těla a hrají klíčovou roli v mnoha biologických procesech. Ať už jste sportovec, vegetarián nebo jen někdo, kdo se snaží stravovat vyváženě, je důležité vědět, jaké potraviny jsou bohaté na bílkoviny. V tomto článku vám představíme nejlepší zdroje bílkovin, rozdíly mezi živočišnými a rostlinnými bílkovinami a mnoho dalších užitečných informací. Přečtěte si více a zjistěte, jak můžete svou stravu obohatit o kvalitní bílkoviny.

Kde najít bílkoviny ve stravě

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí stravy.

Co jsou bílkoviny?

Bílkoviny patří mezi nejdůležitější složky naší potravy, jsou také základním stavebním kamenem lidského těla. Jejich konzumace je pro nás nepostradatelná, sami si je totiž nedokážeme z ostatních makroživin vyrobit, aminokyseliny získané jejich trávením ale tělu slouží jako zdroj pro tvorbu vlastních bílkovin. Jaké jsou jejich hlavní funkce?

  • Strukturální funkce – Bílkoviny, které označujeme i jako proteiny, hrají zásadní roli ve stavbě organismu i jednotlivých buněk, jsou důležité i pro jejich opravu.

  • Katalytická a hormonální funkce – Bílkoviny se účastní celé řady enzymatických a regulačních procesů. Jsou důležitou součástí enzymů, hormonů a transportních proteinů.

  • Transportní funkce, např. přenos kyslíku krví, albumin

  • Zásobní funkce

  • Imunitní – podílí se na obranyschopnosti organismu, jsou součástí imunoglubulinů, které naše tělo chrání před škodlivými vlivy z okolního prostředí, např. bakteriemi a viry.

  • Pohybová (aktin a myozin ve svalových vláknech)

  • Acidobazická, tzv. systém pufrů

  • Výživová, tělu poskytují už zmíněné aminokyseliny, které jsou zdrojem dusíku a síry, v případě nouze mohou sloužit i jako sekundární zdroj energie.

Jaký je rozdíl mezi živočišnými a rostlinnými bílkovinami?

Bílkoviny se dají dělit mnoha způsoby, tím nejzákladnějším je dělení na živočišné a rostlinné bílkoviny, další důležité dělení na druhy bílkovin je na plnohodnotné, téměř plnohodnotné a neplnohodnotné. Jednotlivé skupiny se liší zastoupením esenciálních aminokyselin, od jejich vzájemného poměru se pak odvíjí samostatná využitelnost bílkovin v organismu. Mezi plnohodnotné bílkoviny řadíme vejce nebo mléko, téměř plnohodnotné najdete v mase nebo rybách. A co ty živočišné a rostlinné?

Živočišná bílkovina obsahuje kompletní spektrum aminokyselin, dodává většinou všechny esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro zdraví a další důležité mikroživiny. Velkou předností živočišných proteinů je právě jejich obsah všech esenciálních aminokyselin, protože nemusíte řešit, kolik konkrétních aminokyselin jste přijali. Ve srovnání s rostlinnými zdroji nám dodávají víc bílkovin, a to navzdory nižší kalorické hmotnosti. Negativem živočišných bílkovin je ale skutečnost, že spolu s nimi přijímáme i vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu, trávíme je delší dobu a chybí podíl vlákniny ve stravě.

Rostlinné bílkoviny jednu nebo více esenciálních aminokyselin postrádají, proto se často označují a jako neúplné. Setkat se u nich můžete i s pojmem limitní aminokyselina, která určuje využitelnost zastoupených aminokyselin v konkrétním zdroji. S rostlinnými bílkovinami nepřijímáme žádný cholesterol, jejich konzumací předcházíme vzniku různých civilizačních chorob. Jsou kvalitním zdrojem vitamínů, minerálů i esenciálních mastných kyselin.

Kde jsou bílkoviny aneb Seznam nejlepších zdrojů bílkovin

Potravin s vysokým obsahem proteinů je poměrně dost, rozhodně to, že si budete hlídat jejich příjem neznamená, že budete pít jen proteinové koktejly. Zdroje bílkovin můžeme rozdělit opět do dvou skupin, podle toho, zda jsou živočišné nebo rostlinné. Kde jsou bílkoviny obsaženy?

Malý seznam živočišných bílkovin a jejich zdrojů tvoří maso, mléčné výrobky a vajíčka, mezi rostlinné bílkoviny luštěniny, obiloviny, konopné a dýňové semínko, mandle, mořské řasy nebo chlorela a spirulina.

Jaké je množství bílkovin v potravinách?

Zdroje proteinů už znáte, určitě vás ale zajímá i obsah bílkovin v potravinách. Jaký je obsah bílkovin v mase? A co vejce a další potraviny. Pro lepší přehlednost poslouží tabulka obsahu bílkovin v potravinách.

Živočišné bílkoviny tabulka

ZDROJE BÍLKOVIN TABULKA
Potravina Obsah bílkovin v potravinách (ve 100 g) Potravina Obsah bílkovin v potravinách (ve 100 g)
Přední hovězí maso 23 g Krůtí šunka 20g
Telecí maso 19 g Drůbeží šunka 21 g
Vepřové maso 17 g Řecký jogurt 14 g
Skopové maso 17 g Syrovátkový protein 76 g
Zvěřina 21 g Parmazán 35 g
Kuřecí prsa 23 g Ementál 28 g
Krůtí prsa 24 g Cottage 14 g
Kachní maso 19 g Kravské mléko 3 g
Tuňák 22 g Slepičí vejce 12 g
Pstruh 21 g Křepelčí vejce 13 g
Krevety 20 g Niva 20 g
Losos 19 g Tvaroh 18 g
Sladkovodní ryby 19 g Olomoucké syrečky 30 g

 Zdroje živočišných bílkovin.

Rostlinné bílkoviny tabulka

ROSTLINNÉ BÍLKOVINY V POTRAVINÁCH TABULKA
Potravina Obsah bílkovin v potravinách (ve 100 g) Potravina Obsah bílkovin v potravinách (ve 100 g)
Oves 13 g Tempeh 19 g
Rýže 8 g Pistácie 20 g
Kukuřice 9 g Brokolice 3 g
Quinoa 14 g Brambory 2 g
Sója 35-40 g Banány 1 g
Čočka 20-25 g Avokádo 2 g
Fazole 20 g Ovesné vločky 13 g
Hrách 23 g Knäckebrot žitný 9 g
Arašídy 20 g Kuskus celozrnný 12 g
Konopné semínko až 35 g Pšeničné klasické špagety 12 g
Dýňová semínka 15 g Chřest 3 g
Mandle 18 g Kešu ořechy 18 g
Chia 21 g Sušený kokos 8 g

 Zdroje rostlinných bílkovin.

Proč je dobré konzumovat bílkoviny?

Když je řeč o bílkovinách, pak je důležité vědět, že jde o makroživiny, které se skládají z aminokyselin. V trávicím traktu se rozloží na jednotlivé aminokyseliny, které jsou znovu syntetizovány na různé druhy bílkovin podle potřeby. Přirozeně se v našem těle vyskytuje 20 druhů aminokyselin, 8 z nich je esenciálních, tedy takových, které není možné nahradit ani vytvořit. Na rozdíl od metabolitů sacharidůtuků se neukládají do zásoby, všechny aminokyseliny, které z bílkovin přijmete, buď tělo využije, nebo odbourá.

Naše tělo se bez bílkovin neobejde, jsou to totiž právě bílkoviny, kdo má na starosti chod celého našeho organismu.

Doplňte bílkoviny s proteinovými produkty

 

Doplňte bílkoviny a zhubněte!

Bílkoviny ve stravě – kolik by jich člověk měl denně konzumovat?

Optimální denní příjem bílkovin udává množství, které byste měli každý den přijmout, aby váš organismus mohl správně fungovat. Odvíjí se od mnoha faktorů, mezi nimi od životního stylu, aktuální tělesné hmotnosti, vaší fyzické aktivity a pohlaví. Jaký by tedy měl být počet gramů bílkovin na kg?

Minimální hranice denního příjmu bílkovin nebo proteinů je stanovena na 0,6 g na každý 1 kg tělesné hmotnosti, za optimální množství se ale podle odborníků považuje 0,8 g až 1 g na každý jeden kilogram naší tělesné váhy. Záleží samozřejmě i na jedinečnosti každého z nás a toho, zda sportujeme nebo máme jiné specifikum, vytrvalostní sportovci potřebují 1,2 až 1,6 g/kg, siloví sportovci dokonce 1,6 až 2,0 g/kg. U seniorů je stanovené množství 1 až 1,25 g/kg, u těhotných žen lze konzumovat až 1,3 g/kg. Pokud chcete zhubnout, pak byste měli na každý kilogram vaší ideální tělesné hmotnosti přijmout 1,4 až 2 g bílkovin.

Kde hledat nejvíce bílkovin?

Kde najdete nejvíce bílkovin?

Víte, že když chcete mít jistotu, že přijímáte dostatek bílkovin ve stravě, je dobré myslet na to, aby bílkoviny byly součástí každého denního jídla? Dejte si ale pozor na to, abyste příjem bílkovin nenavýšili skokově, mnohem lepší je navyšovat množství proteinů postupně. Vyvarujete se mnoha potíží, například těm trávicím.

Tip na závěr: Jídla bohatá na bílkoviny

Asi se shodneme na tom, že pokud vaření není vaší velkou vášní, vymýšlet, co uvaříte nebo připravíte za jídlo, není zrovna zábava. Když se přitom navíc máte soustředit na poměr živin, je to už docela náročné. Ušetříme vám pár vrásek na čele, zkuste se inspirovat našimi recepty na ukázku.