Kolagen a jeho důležitost při hubnutí

Na důležitost kolagenu se stále zapomíná, přitom je nesmírně důležtiý nejen při hubnutí, ale i v každodenním životě. Proč je kolagen důležitý nejen při hubnutí a jak jej doplňovat?

Když se řekne kolagen, většina z nás si hned vybaví jeho spojitost s klouby, někteří možná ví, že pozitivně působí i na pleť. Kolagenové nápoje jsou v poslední době poměrně populární, jen málokdo ale ví, že kolagen nemá pozitivní účinky jen na pleť a klouby, ale že v těle plní i další funkce a pomáhá dokonce i při hubnutí. Jak? K čemu je kolagen?

Kolagen je důležitý při hubnutí i cvičení.

Co je ten kolagen vlastně zač?

Kolagen (collagen) je protein, který působí na různé systémy v těle, od pokožky přes vlasy a klouby až po trávicí trakt. Tvoří největší část bílkovin, až 30 %, jde o jeden z nejstarších stavebních prvků našeho pohybového aparátu. Po 25. roce věku dochází ke snížení tvorby vlastního kolagenu, po 40. roce věku už si ho netvoříme téměř vůbec. Jeho hladinu v těle kromě věku ovlivňují i další faktory jako nadměrný příjem cukrů, nadměrný stres, kouření apod. I proto je důležité znát jeho význam a také způsob, jak ho do těla doplnit.

Víte, že kolagen tvoří:

  • 70 % naší kůže,

  • 10 % naší celkové hmotnosti,

  • 25 – 30 % hmotnosti všech našich bílkovin?


A co účinky kolagenu při hubnutí?

Když nás trápí nějaké to kilo navíc, automaticky najedeme na dietu. Potraviny jako tučné maso, želé z kolagenu, gumové bonbony a další vyřadíme z jídelníčku, začneme se víc hýbat a očekáváme, že zhubneme raz dva. Kéž by to bylo tak jednoduché. I když se snažíme, odměnou nám bude jen pár shozených dekagramů, lámavé a třepící se nehty a vlasy, únava ve tváři a třeba i povislá kůže. Klademe si otázku, kde se stala chyba.

Odpověď je prostá, tělo má nejspíš málo kolagenu a je na místě mu ho dodat. Kolagen totiž dokáže zrychlit metabolismus díky zvýšení čisté svalové hmoty, když jeho dostatečný příjem doplníme i cvičením, pak zvýší i kosterní svalstvo.

Jak doplnit kolagen do těla?

Jak už jsme zmínili, s rostoucím věkem produkce kolagenu klesá, až se zastaví. Náš organismus se bez něj ale neobejde, proto je třeba ho do těla doplnit jinak. Vsadit můžete na:

  • Doplňky stravy (nejlépe 100% kolagen).

  • Změnu životního stylu a stravovacích návyků, konzumace potravin bohatých na kolagen.

Jaké jsou zdroje kolagenu?

Není nutné začít konzumovat tučné maso, to by vašemu zdraví asi moc neprospělo. Naštěstí kolagen najdeme i v jiných potravinách. Jaké jsou nejlepší potravinové zdroje kolagenu?

  • Fazole zlepšují syntézu kolagenu a podporují růst kožních buněk.

  • Sója

  •  Lněná semínka a vlašské ořechy, které nejen zvyšují tvorbu kolagenu, ale jsou i zdrojem omega-3 mastných kyselin.

  •  Červené ovoce jako jahody nebo třešně

  •  Ryby, zejména ty tučné jako je losos, makrela nebo tuňák.

  •  Mořské plody

  •  Citrusy (pomeranč, grep, citron, mandarinka), které jsou skvělým zdrojem vitamínu C. Ten je pro tvorbu kolagenu klíčový.

  •  Luštěniny, například cizrna, která je bohatá na zinek, mangan a vitamín C.

  •  Ústřice bohaté na měď, která je nápomocná při tvorbě kolagenu v těle.

  • Vývar z kostí jako jeden z nejznámějších zdrojů kolagenu.

  •  Červené papriky a rajčata

  •  Vaječné bílky, které obsahují bílkoviny, lysin, prolin a kolagen.

  •  Hovězí maso, které obsahuje vysoké množství zinku u aminokyselin tvořících kolagen.

  •  Kuřecí maso

  •  Olivy a česnek jako zdroj síry, která také podporuje tvorbu kolagenu.

  •  Mrkev

  •  Zelí

  •  Listová zelenina (špenát, kapusta, různé saláty)

Shrnutí: Kolagen má pozitivní účinky nejen na pleť a klouby, ale i na hubnutí. Do určitého věku si vystačíme s vlastní tvorbou kolagenu, později ho už do těla musíme doplnit. A to nejen tučným masem nebo doplňky stravy, ale i potravinami jako ryby, mořské plody, ořechy, lněná semínka, listová zelenina a dalšími.

Proteinový koktejl

 

Kolagen najdete i v našich koktejlech!