Na důležitost kolagenu se stále zapomíná, přitom je nesmírně důležtiý nejen při hubnutí, ale i v každodenním životě. Proč je kolagen důležitý nejen při hubnutí a jak jej doplňovat?
V článku se dozvíte:
Když se řekne kolagen, většina z nás si hned vybaví jeho spojitost s klouby, někteří možná ví, že pozitivně působí i na pleť. Kolagenové nápoje jsou v poslední době poměrně populární, jen málokdo ale ví, že kolagen nemá pozitivní účinky jen na pleť a klouby, ale že v těle plní i další funkce a pomáhá dokonce i při hubnutí. Jak? K čemu je kolagen?
Kolagen je důležitý při hubnutí i cvičení.
Co je ten kolagen vlastně zač?
Kolagen (collagen) je protein, který působí na různé systémy v těle, od pokožky přes vlasy a klouby až po trávicí trakt. Tvoří největší část bílkovin, až 30 %, jde o jeden z nejstarších stavebních prvků našeho pohybového aparátu. Po 25. roce věku dochází ke snížení tvorby vlastního kolagenu, po 40. roce věku už si ho netvoříme téměř vůbec. Jeho hladinu v těle kromě věku ovlivňují i další faktory jako nadměrný příjem cukrů, nadměrný stres, kouření apod. I proto je důležité znát jeho význam a také způsob, jak ho do těla doplnit.
Víte, že kolagen tvoří:
-
70 % naší kůže,
-
10 % naší celkové hmotnosti,
-
25 – 30 % hmotnosti všech našich bílkovin?
A co účinky kolagenu při hubnutí?
Když nás trápí nějaké to kilo navíc, automaticky najedeme na dietu. Potraviny jako tučné maso, želé z kolagenu, gumové bonbony a další vyřadíme z jídelníčku, začneme se víc hýbat a očekáváme, že zhubneme raz dva. Kéž by to bylo tak jednoduché. I když se snažíme, odměnou nám bude jen pár shozených dekagramů, lámavé a třepící se nehty a vlasy, únava ve tváři a třeba i povislá kůže. Klademe si otázku, kde se stala chyba.
Odpověď je prostá, tělo má nejspíš málo kolagenu a je na místě mu ho dodat. Kolagen totiž dokáže zrychlit metabolismus díky zvýšení čisté svalové hmoty, když jeho dostatečný příjem doplníme i cvičením, pak zvýší i kosterní svalstvo.
Jak doplnit kolagen do těla?
Jak už jsme zmínili, s rostoucím věkem produkce kolagenu klesá, až se zastaví. Náš organismus se bez něj ale neobejde, proto je třeba ho do těla doplnit jinak. Vsadit můžete na:
-
Doplňky stravy (nejlépe 100% kolagen).
-
Změnu životního stylu a stravovacích návyků, konzumace potravin bohatých na kolagen.
Jaké jsou zdroje kolagenu?
Není nutné začít konzumovat tučné maso, to by vašemu zdraví asi moc neprospělo. Naštěstí kolagen najdeme i v jiných potravinách. Jaké jsou nejlepší potravinové zdroje kolagenu?
-
Fazole zlepšují syntézu kolagenu a podporují růst kožních buněk.
-
Sója
-
Lněná semínka a vlašské ořechy, které nejen zvyšují tvorbu kolagenu, ale jsou i zdrojem omega-3 mastných kyselin.
-
Červené ovoce jako jahody nebo třešně
-
Ryby, zejména ty tučné jako je losos, makrela nebo tuňák.
-
Mořské plody
-
Citrusy (pomeranč, grep, citron, mandarinka), které jsou skvělým zdrojem vitamínu C. Ten je pro tvorbu kolagenu klíčový.
-
Luštěniny, například cizrna, která je bohatá na zinek, mangan a vitamín C.
-
Ústřice bohaté na měď, která je nápomocná při tvorbě kolagenu v těle.
-
Vývar z kostí jako jeden z nejznámějších zdrojů kolagenu.
-
Červené papriky a rajčata
-
Vaječné bílky, které obsahují bílkoviny, lysin, prolin a kolagen.
-
Hovězí maso, které obsahuje vysoké množství zinku u aminokyselin tvořících kolagen.
-
Kuřecí maso
-
Olivy a česnek jako zdroj síry, která také podporuje tvorbu kolagenu.
-
Mrkev
-
Zelí
-
Listová zelenina (špenát, kapusta, různé saláty)
Shrnutí: Kolagen má pozitivní účinky nejen na pleť a klouby, ale i na hubnutí. Do určitého věku si vystačíme s vlastní tvorbou kolagenu, později ho už do těla musíme doplnit. A to nejen tučným masem nebo doplňky stravy, ale i potravinami jako ryby, mořské plody, ořechy, lněná semínka, listová zelenina a dalšími.