Jaké ořechy jíst při formování postavy? Kompletní průvodce
Hledáte způsob, jak podpořit efektivní formování postavy a zároveň si pochutnat na zdravých a chutných potravinách? Ořechy jsou skvělou volbou! Přinášíme vám přehled nejvhodnějších ořechů pro trendy stravování, jejich nutriční hodnoty a zdravotní benefity. Dozvíte se, jaké množství je ideální konzumovat a jak je snadno začlenit do vašeho jídelníčku. Čtěte dále a objevte, jak mohou ořechy podpořit vaše zdraví a cestu za vysněnou figurou!
V článku se dozvíte:
- Kolik ořechů mohu denně sníst, abych podpořil formování figury?
- Jak ořechy ovlivňují hladinu cholesterolu?
- Jaké jsou nutriční hodnoty jednotlivých druhů ořechů?
- Jaké jsou nejzdravější způsoby přípravy a konzumace ořechů?
Jaké jsou ořechy vhodné pro aktivní životní styl?
Ořechy jsou oblíbenou potravinou, kterou si zamiluje každý, kdo se chce stravovat zdravě a moderně. Můžete je mít neustále po ruce, jsou chutné a ukrývá se v nich celá řada prospěšných živin. Snadno díky nim svoji stravu obohatíte o zdravé tuky, vitamíny i zajímavé chutě. Jaké ořechy jíst při formování postavy? Mezi nejlepší ořechy na cestu za vysněnou postavou patří:
- Vlašské ořechy s vysokým obsahem omega3-mastných kyselin, které napomáhají udržet optimální hladinu cholesterolu, zlepšují stav kardiovaskulárního systému, mají protizánětlivé účinky a jsou prospěšné i pro mozek a celou nervovou soustavu.
- Mandle bohaté na zdravé tuky, vlákninu, hořčík, draslík, vápník, železo a vitamín E, které pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi i trávení.
- Kešu ořechy bohaté na bílkoviny, které si ceníme i pro obsah zdravých tuků a obsah zinku, fosforu a vitamínu B1. Pomáhají v boji s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, podporují správnou funkci imunity a zraku.
- Lískové ořechy, které mnozí z nás milují. Obsahují spoustu mononenasycených mastných kyselin i omega-6 polynenasycených kyselin, z mikroživin pak draslík, měď, mangan nebo vitamín E. A jaké mají lískové ořechy výhody? Pomáhají snížit hladinu cukru v krvi, jsou bohaté na vlákninu, zlepšují stav cévních stěn, pomáhají snížit hladinu LDL cholesterolu.
- Pistácie bohaté na zdravé tuky, bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Jsou nutričně bohaté i na draslík, hořčík a vitamíny B6 a E. Pomáhají udržet optimální hladinu cukru v krvi, pozitivně působí na trávení, střevní mikrobiom i kardiovaskulární zdraví.
- Arašídy, které vlastně nepatří mezi ořechy, ale mezi luštěniny. Jsou bohaté na mononenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, hořčík, draslík a vápník, působí protizánětlivě, pomáhají navodit pocit sytosti a podle studií mají souvislost i s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
- Pekanové ořechy bohaté na mononenasycené i polynenasycené mastné kyseliny, zejména omega-6 kyselinu linolovou. Najdeme v nich i mangan, hořčík, draslík nebo vápník, pomáhají zlepšit lipidový profil, mají také protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.
- Makadamové ořechy s vysokým obsahem tuků a vlákniny, bohaté jsou i na hořčík, měď, mangan a vitamín E. Napomáhají optimální hladině cholesterolu, mluví se o nich i v souvislosti s nižším rizikem výskytu metabolického syndromu.
- Jaký vliv mají para ořechy na zdraví? Jsou zdrojem zdravých tuků, obsahují selen, kyselinu listovou, vitamín E, hořčík, draslík i vápník, mají skvělé antioxidační vlastnosti, protizánětlivé účinky a mohou snižovat i hladinu cholesterolu v krvi.
Kolik ořechů mohu denně sníst, abych podpořil formování figury?
Ořechy mohou obsahovat velké množství zdravých tuků, antioxidantů a celou řadu prospěšných živin. Na otázku, kolik ořechů denně můžete sníst, není snadná odpověď, záleží na konkrétním druhu. Obecně se ale doporučuje sníst asi hrst ořechů a semínek, v nich může být následující množství podle druhu:
Ořechy | Denní množství |
Vlašské ořechy | 11 g |
Mandle | 8-10 ks |
Kešu | 4-5 ks |
Lískové ořechy | 3 ks |
Pistácie | 30-60 g |
Arašídy | 35 g |
Para ořechy | 3 g |
Jaké jsou zdravotní přínosy konzumace ořechů?
Konzumace ořechů dodá našemu tělu celou řadu potřebných živin, jsou bohaté na zdravé tuky, vlákninu a často i bílkoviny, sacharidů naopak obsahují minimum. Kromě toho, že se stanou důležitou složkou našeho jídelníčku, mají i celou řadu zdravotních benefitů.
- Jsou skvělým antioxidantem.
- Mohou pomoci na cestě za vysněnou postavou.
- Najdeme v nich vysoký obsah vlákniny.
- Příznivě působí na hladinu cholesterolu v krvi.
- Nezvyšují hladinu cukru v krvi.
- Mají silné protizánětlivé účinky.
- Mohou snížit riziko infarktu a mrtvice.
Ořechy jsou vhodné i při dietě.
Jak ořechy ovlivňují hladinu cholesterolu?
Na hladinu cholesterolu pozitivně působí většina druhů ořechů, nejvýznamnější jsou ale vlašské ořechy, které zabrání ateroskleróze. Podle studií v nich najdeme vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, chrání před srdečními chorobami, snižují hladinu cholesterolu a triglyceridů, brání vzniku krevních sraženin
Jsou všechny ořechy vhodné při dietě?
Ořechy jsou ideální jako zdravé svačiny, ať už se vydáte na výlet, zacvičit si, nebo při cestě za vysněnou figurou. Jsou bohaté na bílkoviny, umí zasytit, rozhodně bychom je tak neměli vynechávat. Mezi nejméně kalorické druhy ořechů patří kešu ořechy, dopřát si můžete i mandle a pistácie.
Jaké ořechy si dát při hubnutí?
Jaké jsou nutriční hodnoty jednotlivých druhů ořechů?
Jaké nutriční hodnoty ořechů najdeme ve 100 g? A co kalorie v ořeších? Jdou ořechy a dieta k sobě? Jak jsou na tom ořechy a bílkoviny?
Vlašské ořechy | |
Energetická hodnota | 686 kcal |
Tuky | 65 g |
Mononenasycené mastné kyseliny | 9 g |
Polynenasycené mastné kyseliny | 47 g |
Sacharidy | 7 g |
Bílkoviny | 15 g |
Vláknina | 6,7 g |
Mandle | |
Energetická hodnota | 579 kcal |
Tuky | 50 g |
Mononenasycené mastné kyseliny | 31,6 g |
Polynenasycené mastné kyseliny | 12,3 g |
Sacharidy | 9,5 g |
Bílkoviny | 21 g |
Vláknina | 12,5 g |
Kešu | |
Energetická hodnota | 581 kcal |
Tuky | 44 g |
Mononenasycené mastné kyseliny | 24 g |
Polynenasycené mastné kyseliny | 7,8 g |
Sacharidy | 26,7 g |
Bílkoviny | 18 g |
Vláknina | 3,3 g |
Lískové ořechy | |
Energetická hodnota | 656 kcal |
Tuky | 61 g |
Mononenasycené mastné kyseliny | 45,7 g |
Polynenasycené mastné kyseliny | 8 g |
Sacharidy | 7 g |
Bílkoviny | 15 g |
Vláknina | 9,7 g |
Pistácie | |
Energetická hodnota | 575 kcal |
Tuky | 45,3 g |
Mononenasycené mastné kyseliny | 23,3 g |
Polynenasycené mastné kyseliny | 14,4 g |
Sacharidy | 16,4 g |
Bílkoviny | 20 g |
Vláknina | 10,6 g |
Arašídy | |
Energetická hodnota | 591 kcal |
Tuky | 49 g |
Mononenasycené mastné kyseliny | 24,4 g |
Polynenasycené mastné kyseliny | 15,6 g |
Sacharidy | 7,5 g |
Bílkoviny | 25,8 g |
Vláknina | 8,5 g |
Pekanové ořechy | |
Energetická hodnota | 722 kcal |
Tuky | 72 g |
Mononenasycené mastné kyseliny | 41 g |
Polynenasycené mastné kyseliny | 21,6 g |
Sacharidy | 4,4 g |
Bílkoviny | 9,2 g |
Vláknina | 9,6 g |
Makadamové ořechy | |
Energetická hodnota | 752 kcal |
Tuky | 75,8 g |
Mononenasycené mastné kyseliny | 59 g |
Polynenasycené mastné kyseliny | 1,5 g |
Sacharidy | 5,2 g |
Bílkoviny | 7,9 g |
Vláknina | 8,6 g |
Para ořechy | |
Energetická hodnota | 691 kcal |
Tuky | 67 g |
Mononenasycené mastné kyseliny | 24 g |
Polynenasycené mastné kyseliny | 24,4 g |
Sacharidy | 4,2 g |
Bílkoviny | 14 g |
Vláknina | 7,5 g |
Mohu jíst ořechy, pokud mám alergii?
To záleží. Různé druhy ořechů mohou vyvolat odlišné reakce, což znamená, že zatímco na jednu skupinu můžete reagovat, druhá vám nic dělat nebude. Proto si zjistěte, na které ořechy reagujete, a na které ne. Ty druhé si pak můžete bez problému dopřát.
Jak začlenit ořechy do svého jídelníčku?
Zdravé ořechy by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku, krotí chutě na sladké a dodávají nám potřebné živiny. Když nejste na jejich konzumaci zvyklí, můžete si je přidat do salátu, jogurtu, kaše a dalších jídel, jsou skvělé i jako zdravá svačina.
Jaké jsou nejzdravější způsoby přípravy a konzumace ořechů?
Když přijde na ořechy a recepty, skvělým tipem jsou například saláty. Přidejte do nich semínka a nasekané ořechy, zamíchat je můžete i do tvarohové pomazánky nebo do keto pečiva. Upéct si můžete mrkvový dort nebo jáhelník, pokud máte problém s jejich stravitelností, není nic jednoduššího, než z jader oloupat slupku nebo je alespoň namočit, aby změkly.