Jaké pečivo zvolit při hubnutí?

Že pečivo nemá na stole při dietě své místo? Kdepak, stačí si jen vybrat to správné pečivo pro hubnutí! Rádi vám s tím poradíme.

Slyšeli jste, že po pečivu se tloustne, tak se mu raději vyhýbáte? Vyřadili jste ho z jídelníčku, abyste konečně shodili pár kilogramů, které vám rýsují vrásky na čele? Možná vás překvapí, že se pečiva vůbec nemusíte zcela vzdávat. I během shazování kil si kousek pečiva můžete dopřát, jen musíte vědět, jaké je vhodné pečivo při hubnutí.

Pečivo je zdrojem sacharidů

Stejně jako ostatní přílohy je i pečivo zdrojem sacharidů, které v těle váží vodu a jsou makroživinou, kterou v určité míře rozhodně tělo pro správné fungování potřebuje. Dodávají tělu i mozku energii. Jenže jsou sacharidy a sacharidy. Některé, jako třeba cukr, bychom měli konzumovat s nejvyšší opatrností, komplexní sacharidy, jejichž zdrojem jsou třeba ovesné vločky, brambory, quinoa, čočka, neslazené müsli apod., by ale měly tvořit základ jídelníčku.

Víte, že mezi další přirozené zdroje komplexních sacharidů patří i ovoce, zelenina, pohanka, rýže nebo jáhly? Sacharidy v pečivu a dalších vyjmenovaných potravinách, které do těla přijmeme, jsou pro naše buňky lehce stravitelným palivem, energii nám na rozdíl od jednoduchých cukrů dodávají postupně a v těle tak nedochází k výkyvům hladiny cukru v krvi.

A jak je to číselně? Komplexní sacharidy by měly tvořit denní příjem sacharidů až z 80 %, konzumovat je můžeme v průběhu celého dne. Jednoduché sacharidy tvoří maximálně 20 % denního příjmu sacharidů a jíst bychom je měli spíš v dopoledních hodinách.

Když pečivo vynecháte, zhubnete, ale…

Známá poučka, kterou mnozí přijali za svou praví, že pečivo a hubnutí nejde dohromady. Ano, když pečivo vyřadíte, nejspíš pár kilo shodíte, ale proč to dělat, když je důležitější použitá mouka a hubnutí pak nic nebrání, ani když jíte pečivo? Stačí použitou bílou pšeničnou mouku nahradit za žitnou a můžete si pečivo klidně dopřát. Jasně, nesníte celý bochník žitného chleba, ale i jeden nebo dva krajíce jsou lepší než nic. Pečivo při hubnutí tak rozhodně nemusí být zakázané.

Proteinové pečivo vás zasytí

Proteinové pečivo si můžete dopřát kdykoli během dne.

TIP: Víte, že to platí i pro keto dietu? I při ní si můžete kousek pečiva dopřát, mělo by ale jít o keto pečivo, které si můžete potřít třeba kedlubnovou pomazánkou nebo si ho obložit povolenou zeleninou.

Nejčastější mýty o pečivu

Pečivo patří mezi oblíbené potraviny, asi vás tak nepřekvapí, že jeho konzumace je opředena mnoha mýty. První jsme už vyvrátili, co dál?

  • Pečivo odpoledne a večer NE, jinak přiberete několik kilogramů. Proč? I večer si můžete krajíc chleba nebo jeden rohlík s klidným svědomím dát. Jen si vyberte to pravé, nepřehánějte to a přemýšlejte nad tím, s čím si ho dáte. Místo centimetrové vrstvy másla vsaďte na proteinovou pomazánku, šunku preferujte tu s vysokým obsahem masa. A sýr? Dejte přednost 30% tvrdému sýru.

  • Lepek, který je součástí pečiva, nám škodí. Ano, někomu ano, ale ne všem. Pokud netrpíte nesnášenlivostí lepku, určitě ho z jídelníčku zcela nevyřazujte. Poděkuje vám jak vaše peněženka, tak vaše zdraví. Jak byste si totiž na lepek odvykli a pak jednou snědli klasickou housku nebo krajíc chleba, máte zaděláno na problém. Tělo si rychle odvykne a odnaučí se lepek zpracovávat. Bezlepkové pečivo při hubnutí tak není nutností, i když si to mnozí myslí. Pokud ale chcete držet dietu a lepek vám vadí, můžete vsadit třeba na knäckebrot dietu, při které konzumujete knäckebrot s menším množstvím kalorií, minimem lepku a bohatým obsahem vlákniny.

  • Vynechám pečivo a rázem shodím všechna kila navíc. Kéž by to bylo tak jednoduché. Ani pečivo není všemocné, navíc se připravíte o křupavý rohlík k snídani, budete mít nejspíš špatnou náladu a taky nedostatek energie. Když pečivo vynecháte, sice krátkodobě dojde k vyššímu úbytku, protože vynechání sacharidů vede k odbourání svalového glykogenu, který na sebe váže vodu, zároveň se ale sníží i množství vody ve svalech a zpomalíte metabolismus.

 Jaké pečivo jíst při hubnutí?

Nabídka pečiva v obchodech je bohatá, lákají vás koláčky, bagetky, rohlíky, chleba a další pečivo. Když se zaměříte na cedulky, zjistíte, že jde o celozrnné pečivo, žitné pečivo, pečivo více zrnné, kváskové, žitno-pšeničné a pšenično-žitné, případně low carb nebo proteinové pečivo. Po kterém sáhnout?

Nejlepší pečivo při hubnutí je nízkosacharidové pečivo, které můžeme označit i jako keto pečivo nebo low carb pečivo. Proč? A jaké pečivo je zdravé?

  • Celozrnné pečivo obsahuje mouku z rozemletých celých zrn a ve srovnání s klasickým pečivem více bílkovin, vitaminů, minerálních látek, vlákniny a esenciálních mastných kyselin. Dokáže zasytit, ne každému ale vyhovuje. Celozrnné pečivo při hubnutí i mimo něj má horší stravitelnost, není vhodné pro malé děti nebo osoby s onemocněním střev.
  • Žitné pečivo obsahuje alespoň 90 % žitné mouky, která je nutričně hodnotnější než ta pšeničná, zachovala si navíc spoustu vlákniny, minerálů a vitamínů. Žitná zrna totiž nejdou tak snadno zbavit obalu a melou se i s nimi.

  • Kváskové pečivo neobsahuje droždí, k jeho výrobě se používá kvásek z žitné mouky, při jehož zrání vzniká oxid uhličitý. Patří tak mezi nejzdravější pečivo, které si můžete dopřát, při dietě ale není tou nejlepší volbou.

  • Proteinové pečivo, na kterém si pochutnáte ať už držíte dietu nebo ne, je dietní, obsahuje minimum sacharidů, zároveň ale i spoustu vitamínů, minerálů a vlákninu. Jak už název napovídá, je bohaté na proteiny, má nižší glykemický index a díky tomu si na něm můžete pochutnávat po celý den.

  • Low carb pečivo, které můžeme označit i jako bezsacharidové pečivo je při hubnutí ideální volbou. Vůbec ho nemusí konzumovat jen ti, kdo drží nízkosacharidovou dietu a snížili příjem sacharidů na minimum s cílem zhubnout, ale všichni.

 Proč dát přednost kvalitnímu pečivu?

Chléb a další pečivo patří už dlouhá léta mezi ty nejzákladnější potraviny, které konzumujeme každý den. Chleba si v peci pekly už naše prababičky, ale to byl úplně jiný chléb než ten, který známe dnes. Voněl i pár dní poté, co se upekl, s jeho konzumací nebylo třeba tolik pospíchat. Na jeho výrobu se používaly jiné suroviny. Kvalitní pečivo se pro nás stane nejen obyčejným jídlem, ale i zdrojem potřebných živin a vlákniny.

Pečivo nikdy nejezte samotné

Ani nízkosacharidové pečivo byste nikdy neměli jíst samotné. Každé jídlo, které konzumujeme, by mělo být vyvážené, platí to i v tomto případě, samotné pečivo totiž způsobí vychýlení hladiny krevního cukru.

low carb pečivo je vhodné nejen při dietě

Low carb pečivo si můžete dopřát nasladko i naslano.

TIP: Kombinujte pečivo s proteiny nebo tuky a zeleninou. Co takhle na keto chleba namazat makrelovou nebo tvarůžkovou pomazánku?

Proteinový croissant

Dopřát si během hubnutí můžete i proteinový croissant.

Chci ochutnat!

Tip na závěr: Kvalitní a zdravé pečivo si můžete upéct i doma

Pečivo upečené doma vám krásně provoní byt a budete vědět, z jakých surovin je. Upéct si můžete kváskové i nízkosacharidové pečivo, stačí k tomu pár surovin. Na vašem stole se pak může objevit jak sýrový chléb s olivami, lněnými a konopnými semínky a psylliem, tak vynikající keto chleba. Lahůdkou je i cibulový ketochléb.