Rychlá večeře – zdravé recepty z levných surovin
Také často řešíte, co budete dnes vařit? Chcete jídlo, které připravíte rychle a bude plné důležitých živin? Podívejte se na naše tipy na rychlé a lehké večeře pro celou rodinu!
V článku se dozvíte:
- Jaké ingredience zařadit do zdravé večeře
- Salát jako král zdravých večeří
- Teplá a zdravá jídla potěší váš žaludek
- Večeře za 15 minut? Ale samozřejmě…
- Tipy na večeře bez lepku
- Zdravé recepty plné zeleniny
Co mám zase dneska vařit? V dnešní uspěchané době může být náročné najít čas na přípravu zdravé večeře, zvláště když chceme, aby byla i chutná a rychle hotová. Ale co když vám řekneme, že je možné mít obojí? Inspirujte se recepty, které vás zasytí, dodají potřebné živiny a jsou hotové během pár minut. Ať už hledáte něco lehkého po cvičení nebo chutnou večeři pro celou rodinu, máme pro vás spoustu nových nápadů.
Zdravá jídla musí být především vyvážená
Zdravé večeře, stejně jako snídaně nebo obědy, musí našemu tělu dodat všechny potřebné živiny, aby dobře prospívalo. A platí to i o dietní večeři, i když tady budeme brát mnohem větší zřetel na kalorie.
Při výběru zdravých receptů na večeři se zaměřte na komplexní jídla, která ale nezatíží váš žaludek. V noci se náš metabolismus zpomaluje, proto bychom se měli vyhnout těžkým tučným a sladkým jídlům, které mohou nepříznivě ovlivnit nejen naši váhu, ale také kvalitu spánku.
Večeře by měla být lehká a vyvážená.
Tip: Pokud chcete především zhubnout, podívejte se na naše tipy na dietní večeři. Jednoduché recepty vás budou bavit a dodají vám všechny potřebné živiny v redukčním jídelníčku.
Jaké ingredience zařadit do zdravé večeře
Ti, kteří se zdravým životním stylem teprve začínají, mají často obavy, že zdravá fitness jídla jsou složitá na přípravu nebo z drahých surovin. To ale vůbec nemusí být pravda. Stačí několik surovin a 15 nebo 30 minut strávených v kuchyni a zdravá večeře je na stole. Navíc spoustu zdravých ingrediencí už určitě máte doma. Jsou to třeba
-
cibule a česnek,
-
ovesné vločky,
-
jablka,
-
luštěniny,
-
vejce,
-
tvaroh, sýry a další mléčné výrobky,
-
méně tučné maso (drůbež, libové hovězí),
-
konzerva tuňáka
-
nebo olivový olej.
Při přípravě zdravých večeří, které mají nejen zasytit, ale také chutnat, dejte velký důraz na skvělé dochucení, především pokud plánujete večeře pro rodinu, která zdravé stravě příliš nefandí. Jednoduché recepty pozvedne do chuťových výšin koření, čerstvé bylinky, citronová šťáva nebo pár kapek kvalitního oleje. Jejich kalorická hodnota je téměř nulová, ale rozdíl v dietních receptech udělají obrovský.
Salát jako král zdravých večeří
Pokud se někoho zeptáte, jaká zná dietní jídla, na prvních příčkách určitě zmíní salát. Rozhodně není chyba, pokud jej zvolíte jako součást zdravé večeře, ale měli byste následovat několik zásad.
-
Vybírejte sezónní zeleninu. Nemusíte v lednu utrácet spoustu peněz za rajčata nebo okurky, jejichž chuť navíc za moc nestojí. Místo toho dejte přednost zelí, dýni nebo mrkvi, které také patří mezi zdravé ingredience a večeři z levných surovin z nich připravíte jedna dvě.
-
Nezapomínejte na bílkoviny. Pokud chcete zdravou večeři s vyváženým složením, neměli byste ani v salátu zapomínat na bílkoviny. Může to být kuře od oběda, vejce vařené natvrdo nebo grilovaný sýr, to už záleží na vaší chuti.
-
Vyhněte se kalorickým zálivkám. Možná je to pro někoho překvapivé, ale salát se může jako mávnutím kouzelného proutku změnit v kalorickou bombu, stačí do zálivky použít majonézu nebo spoustu oleje. Pokud tedy toužíte po dietním jídle, dochuťte salát třeba balzamikovým octem nebo nízkotučným jogurtem smíchaným se lžičkou hořčice. Dietní zálivky na salát rozhodně nemusí být nudné.
Kuřecí salát s avokádem
-
Kuřecí prso naklepejte, osolte a opepřete podle chuti a orestujte na pánvi.
-
Polovinu římského salátu nakrájejte na nudličky, avokádo zbavte pecky a slupky a nakrájejte na plátky. Cherry rajčátka nakrájejte na čtvrtiny a jarní cibulku na drobno.
-
Připravte si zálivku ze lžičky olivového oleje,citronové šťávy, špetky soli a mletého pepře. Zálivku promíchejte se zeleninou a navrch dejte kuřecí plátek pokrájený na plátky.
Teplá a zdravá jídla potěší váš žaludek
Ačkoliv mnoho lidí za hlavní jídlo považuje oběd, nemusíte se teplým a přiměřeně sytým pokrmům vyhýbat ani večer. Stačí ubrat množství sacharidů a nahradit přílohu třeba zeleninou a můžete si dopřát své oblíbené zdravé recepty i před spaním.
Jako dietní večeře jsou oblíbené také polévky. Patří mezi rychlé recepty, zároveň vás příjemně zahřejí například po návratu z procházky. Nabízejí spoustu možností a jsou skvělé také jako večeře pro rodinu, oblibě se těší i malých dětí.
Polévky patří mezi oblíbené lehké a rychlé večeře.
Tip: Vyzkoušejte jednoduchou pórkovou polévku, na kterou potřebujete jen pórek, vývar a lžičku másla. Chutnou a lehkou večeři můžete mít za 15 minut na stole.
Nízkokalorická večeře z levných surovin
Zdravé vaření vůbec nemusí být drahé, stačí u něj zapojit trochu fantazie. Samozřejmě může nakoupit lososa nebo avokádo, ale pokud za zdravé suroviny nechcete utratit půlku výplaty, raději sáhněte po něčem jiném. Chutné dietní recepty připravíte třeba z těchto ingrediencí:
-
Tvaroh. Obsahuje spoustu bílkovin a upotřebíte jej v mnoha fitness receptech, teplých i studených.
-
Luštěniny. Především ty sušené stojí pár korun a dovedou dokonale zasytit.
-
Vejce. Skvělá ingredience pro rychlé recepty a vegetariánské večeře.
-
Kořenová zelenina. Mrkev, petržel nebo celer rozhodně patří k těm levnějším surovinám, ale vykouzlíte z nich pestrou škálu dietních receptů.
Čočkový salát s vejcem
-
Čočku dobře propláchněte a uvařte doměkka v osolené vodě. Slijte a propláchněte studenou vodou, aby zůstala pevná.
-
Vejce uvařte natvrdo a nakrájejte na kostičky.
-
Připravte si hrst zeleniny nakrájené na drobno podle aktuální dostupnosti – salátovou okurku, řapíkatý celer, hrášek, jarní cibulku, červenou cibuli atd.
-
Čočku a zeleninu smíchejte se lžičkou oleje, citronovou šťávou, solí a pepřem. Navrch posypte nakrájeným vejcem.
Večeře za 15 minut? Ale samozřejmě…
Máte svůj oblíbený rychlý recept, který vytáhnete z rukávu pokaždé, když se vrátíte pozdě domů a jste hladoví? Jestli ne, tady je náš oblíbený:
Grilovaný losos se špenátem
-
Jednu porci lososa osolte, opepřete a pečte v troubě asi 10 minut. Před podáváním zakápněte citronovou šťávou.
-
Listový nebo baby špenát restujte na pánvi na lžičce másla. Osolte, opepřete a přidejte prolisovaný stroužek česnek.
-
Podávat můžete jen tak nebo s kouskem celozrnného pečiva.
Rychlá a dietní večeře, která zachutná všem.
Tip: Pokud špenát nepatří mezi vaše oblíbené druhy zeleniny, můžete si místo něj připravit třeba fazolové lusky s česnekem. Ty skvěle doplní nejen lososa, ale i další druhy masa.
Mimochodem, při vaření zdravé večeře nemusíte strávit celou dobu v kuchyni. Nejlepší jsou totiž recepty, které se dělají vlastně samy. Často se jedná o jednoduché recepty připravované v troubě – stačí naplnit plech nebo pekáč, nastavit teplotu a o dietní večeři se postará sám spotřebič.
Vegetariánská večeře nabízí spoustu chutných možností
Mohlo by se zdát, že vegetariánská večeře a vůbec strava bez masa je zárukou zdravého jídelníčku. Nemusí to být ale vůbec pravda, vždyť i takový smažený sýr s hranolkami patří mezi vegetariánská jídla. V každém případě je ale pravda, že večeře bez masa nabízí spoustu rychlých receptů. Tady jsou naše tipy na večeři pro vegetariány:
-
Zapečená cuketa s rajčaty a mozzarellou,
-
salát z baby špenátu s ořechy a kozím sýrem,
-
zapečené fazole v rajčatové omáčce se špenátem a vejcem,
-
celozrnné těstoviny s bazalkovým pestem a cherry rajčaty
-
nebo zelná polévka.
Tipy na večeře bez lepku
Lepek patří mezi bílkoviny, které se přirozeně vyskytují především v pšenici. Pro zdravé jedince a v rozumném množství není pro zdravé jedince nijak nebezpečný, ale přesto dává mnoho lidí přednost stravě bez lepku.
Pro bezlepkové večeře existuje mnoho přirozeně bezlepkových potravin, které můžete využít. Jedná se například o rýži, quinou nebo pohanku. Lepek nenajdeme také v mase (ale pozor na uzeniny), zelenině nebo ovoci.
Salát z quinoi se zeleninou a kuřetem
-
Nejprve si připravte quinou: šálek quinoy propláchněte pod teplou tekoucí vodou. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a přidejte do ní propláchnutou quinou. Vařte asi 15 minut, dokud neabsorbuje všechnu vodu.
-
Mezitím si nakrájejte zeleninu (papriku, cuketu, listový špenát).
-
Kuřecí prsa osolte a opepřete a orestujte na pánvi. Potom maso vyjměte a na pánvi několik minut opékejte zeleninu. Přidejte sůl, pepř, česnek nebo oblíbené bylinky.
-
V míse smíchejte uvařenou quinou se zeleninou. Můžete přidat zálivku ze lžičky oleje a jablečného octa. Navrch přidejte na kousky nakrájené kuře.
Zdravé recepty plné zeleniny
Zelenina rozhodně patří do zdravého jídelníčku a měla by tedy být samozřejmou součástí dietní večeře. Kromě salátů můžete zeleninu zvolit místo pečiva nebo přílohy k masu.
Zelenina je velmi variabilní, můžete ji ve svém jídelníčku obměňovat podle ročního období, konzumovat studenou i tepelně zpracovanou a různým dochucením získáte spoustu chutných kombinací. Zeleninová večeře je hotová za 15 minut a plná zdravých ingrediencí.
Pečená středomořská zelenina
-
Nakrájejte na větší kousky zeleninu – cuketu, lilek, papriky, rajčata a cibuli. Vše dejte do pekáče, osolte, opepřete a přidejte provensálské koření.
-
Vložte do trouby a pečte přibližně 20 minut do měkka.
-
Podávat zeleninu můžete jen tak, s jogurtovým dipem a kouskem pečiva, ale hodí se i jako příloha k masu.