Začněte dnes: SLEVA 30% na balíček z koktejlů, polévek, kaší a smoothie Více INFO

Máte dotaz? Ozvěte se.

+420 770 110 650 Po-Čt: 8:00-16:30 Pá: 8.00-15:30

Dietní vánoční cukroví: Snadné recepty pro zdravé svátky

Vítejte na našem koutku pro dietní cukroví, kde najdete širokou škálu receptů, které si můžete vychutnat bez výčitek. Od tradičních vánočních pochoutek po moderní sladkosti, naše recepty jsou navrženy tak, aby podporovaly vaše zdravotní a dietní cíle, nabízejí alternativy ke klasickým ingrediencím a zároveň zachovávají vynikající chuť. Zde najdete nejen inspiraci pro vaše sváteční pečení, ale i praktické tipy pro skladování a přípravu, které zajistí, že vaše cukroví bude vždy dokonalé.

V článku se dočtete:

Připravte si dietní, přitom ale chutné cukroví

Když už se z nějakého důvodu rozhodnete pro dietu, automaticky to neznamená, že se musíte vzdát všeho, co máte rádi. Připravit si můžete i dietní cukroví, které bude nakonec chutnat nejen vám, ale i celé rodině a všem, kdo ho ochutnají. V čem spočívá jeho kouzlo? V těch správných surovinách! Poradíme vám, jaké zvolit, doporučíme vám i nějaké recepty na dietní cukroví, a to i cukroví bez pečení.

Zaměřeno na ingredience

Sváteční cukroví vůbec nemusí být kalorická bomba, stačí vědět, jaké suroviny použít místo mouky, bílého cukru apod. Místo, abyste do těsta sypali velké množství bílého cukru a mouky, dejte přednost zdravějším alternativám a připravte si cukroví s nízkým glykemickým indexem. Tělu dodáte místo prázdných kalorií prospěšné látky a nemusíte se bát, že přiberete.

  • Bílou mouku vyměňte za celozrnnou, bezlepkovou nebo mandlovou mouku, která je skvělá i pro bezlepkové vánoční cukroví.
  • Místo klasického bílého cukru použijte obilný slad, sirup s nízkým glykemickým indexem nebo kokosový cukr či sirup.
  • Živočišné suroviny vyměňte za rostlinné.
  • Když budete cukroví slepovat, použijte kvalitní ovocnou marmeládu.
  • Místo těžkých máslových krémů dejte přednost agaru nebo odlehčeným krémům na bázi ořechového másla.
  • Na ozdobu použijte místo dekorativních směsí oříšky, semínka nebo sušené ovoce.

Cukroví a specifické diety

Bez cukroví si nikdo Vánoce asi nedovede představit, obejít se bez něj naštěstí nemusí nikdo. I když držíte některou ze specifických diet, i vy si na něm můžete pochutnat. Prvním krokem je už zmíněná záměna surovin, které nemůžete, za ty zdravější a povolené, každý recept se dá upravit tak, aby nikdo nepřišel zkrátka. Kdo drží keto dietu, ten si připraví keto cukroví nebo nízkokalorické cukroví, bezlepkáři vsadí na cukroví bez mouky, cukrovkáři na cukroví pro diabetiky atd.

Dietní cukroví si zamilujete!

 Dietní cukroví vás svou chutí příjemně překvapí.

Víte, že se dá připravit i veganské vánoční cukroví, které je chuťově srovnatelné s tím tradičním, přitom je nepečené a mnohdy nepotřebuje ani žádné náhražky? Typickým příkladem jsou vosí úly, na které potřebujete 200 g kokosové mouky, 300 g datlové pasty, 4 polévkové lžíce kakaa, 1 lžíci kokosového oleje, 2 lžíce vanilkového extraktu, špetku soli a kdo chce, ten může přidat i rum. Na náplň si pak připravte změklé vege máslo, 1 lžíci kokosového oleje, 1 lžíci vanilkového extraktu, veganské piškoty, a kdo chce, tak i rum.

Jak dlouho může dietní cukroví vydržet čerstvé?

Máte pocit, že když nepoužijete klasické suroviny, zkrátíte tak životnost cukroví? Nemusíte se bát, i zdravé vánoční cukroví vydrží při správném skladování i několik týdnů. Skvělým pomocníkem se nejen pro zdravé cukroví stane vzduchotěsná nádoba, do které nepronikne žádný vzduch. Cukroví skladujte v chladu, suchu a temnu, pozor si dejte na mrazy.

Jdeme péct!

V surovinách, které jsou pro zdravé vánoční pečení nezbytné, už máme jasno, co dál? Vybrat si cukroví a pustit se do jeho přípravy! Není se čeho bát, příprava je stejně náročná jako u klasického cukroví, tak směle do toho!

Jaké recepty na dietní cukroví jsou nejrychlejší na přípravu?

Chcete si připravit cukroví, ale nemáte moc času? Obecně platí, že mezi nejrychlejší patří nepečené cukroví, které připravíte za pár minut. Typickým příkladem nepečeného cukroví s ořechy jsou ořechové kuličky, na jejichž přípravu budete potřebovat ořechy, slunečnicová semínka, ovesné vločky, strouhaný kokos, rozinky, tahini, rýžový sirup, špetku skořice a na obalení kakao, karob nebo mleté ořechy.

Rozinky zalijte vroucí vodou a nechte je změknout. Kokos opražte zlehka na pánvi, pak ho nasypte do mixéru a na pánev dejte ořechy, poté i slunečnicová semínka a ovesné vločky. I ty lehce opražte. Vše dejte do mixéru, přidejte špetku skořice, přidejte rozinky, které jste scedili. Rozmixujte, přidejte tahini a sirup, a mixujte, až vznikne hutné těsto. Z něj tvarujeme kuličky, které obalíme v kakau nebo karobu.

Jak připravit cukroví vhodné pro keto dietu?

Keto cukroví od toho běžného na první pohled nepoznáte, stejně krásně vypadá i voní, jen je to vánoční cukroví bez cukru a mouky a možná i cukroví s proteinem. Jaké keto cukroví si můžete připravit?

  • Proteinové cukroví, které si připravíte z mléka, brusinek, ovesných vloček a proteinu. Všechny sypké suroviny smíchejte a přidejte mléko tak, aby vznikla konzistentní hmota. Tvořte z ní kuličky, které obalíte v kokosu.
  • Keto laskonky, které jsou snadné na přípravu a na těsto budete potřebovat 50 g kakaových bobů, 50 g slunečnicových semínek, 1 odměrku čoko koktejlu KetoFit, 60 g bílků, příchuť KetoFit lískový oříšek (1 tableta). Na náplň pak 50 g kokosu, 100 g odtučněného tvarohu a 1 tabletu kokosové příchuti Ketofit. Rozmixujte kakaové boby a slunečnicová semínka. Přidejte čoko koktejl, bílky a příchuťovou tabletu lískový oříšek rozpuštěnou v malém množství vody. Vše smíchejte a těsto nechte odpočinout alespoň hodinu v lednici. Na pečící papír tvarujte kolečka. Pomůže vám lžíce, kterou si namočíte do vody. Pečete na 180 stupňů cca 15–20 min. Dále rozmixujte kokos s tvarohem a přidejte rozpuštěnou kokosovou tabletu. Poté už jen naplníte kolečka a zdravé keto laskonky jsou hotové.
  • Co by to bylo za Vánoce bez vanilkových rohlíčků? Potřebovat na ně budete 20 g chia mouky, 20 g vlašských ořechů, 30 g slunečnicových semínek, 2 bílky a 1 odměrku proteinového koktejlu Ketofit plus vanilkovou příchuť. Pro přípravu vanilkových rohlíčků nejprve rozmixujte ořechy, semínka a chia mouku. Přidejte odměrku koktejlu, vanilkovou příchuť (1 tabletu) rozpuštěnou ve vodě a 2 bílky. Vypracujte do těsta a nechte odstát v lednici alespoň 2 hodiny. Následně vytvarujte z těsta rohlíčky a umístěte na plech. (Při tvarování si lehce namočte ruce – rohlíčky se vám budou lépe tvarovat) Pečte v troubě na 180 stupňů 15 min.
  • Keto Raffaello, které všichni milují. Na 6 kuliček potřebujete 30 g strouhaného kokosu, 80 g kokosového krému a 30 g mandlové odtučněné mouky. Připravit keto Raffaello je opravdu velmi snadné, stačí smíchat mandlovou mouku a kokosový krém. Následně vytvarujte kuličky, obalte v nastrouhaném kokosu a dejte přes noc uležet do lednice. Ráno na vás v lednici bude čekat skvělá dobrota – vychlazené keto raffaelo.
Proteinový koktejl je skvělý základ pro řadu cukroví a dezertů!

 

Vyzkoušejte pečení s koktejly Ketofit!
 

Tipy na cukroví bez lepku

Život umí zkomplikovat i celiakie, ani ta ale neznamená, že se musíte rozloučit s cukrovím. Tady je pár receptů na cukroví bez lepku.

  • K vánočním svátkům patří perníčky. Na ně budete potřebovat 150 g bezlepkové samokypřící směsi, 65 g směsi Jizerka a stejné množství bílé Doves Farm, 160 g medu, 2 vejce, 60 g másla bez mléčného tuku, perníkové koření, špetku prášku do pečiva. Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, které necháte 24 hodin odpočívat v lednici.
  • Rýžové bezlepkové rohlíčky z rýžové mouky, másla, vlašských ořechů, a moučkového a vanilkového cukru.

Jdeme na raw cukroví

Raw strava spočívá v konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, platí to i pro cukroví. Jaké byste měli ochutnat?

  • Raw marokánky, na které si připravíte směs z předem namočených a usušených lískových oříšků, mandlí a slunečnic, sušených meruněk, rozinek, kokosového cukru a banánu.
  • Na kokosové sušenky budete potřebovat strouhaný bio kokos, za studena lisovaný bio kokosový olej, vanilkový palmový cukr, maliny, chia semínka a med. Kokos a palmový cukr umixujte v mixéru, až vznikne kokosové těsto, které přendáte do mísy a přidáte kokosový olej. Těsto rozválejte, vykrájejte sušenky a dejte je ztuhnout do mrazáku. Z malin, medu a chia semínek vytvořte pomazánku, kterou sušenky ozdobíte.