Trápí vás pár kilo navíc? Odlehčete váš jídelníček pomocí hubnoucích polévek, které vám pomůžou shodit nevzhledné tukové polštářky.
V článku se dozvíte:
TOP 7 receptů
Jejich tajemstvím je vyvážené složení plné prospěšných látek a pouze nízký počet kalorií. Jaké jsou vhodné polévky na hubnutí? Prozradíme vám top 7 receptů na dietní polévky, které si naprosto zamilujete.
1. Brokolicová polévka
Brokolicová polévka se hodí nejen do redukčního, ale také do běžného jídelníčku. Brokolice dodá tělu plno vitamínů a minerálů, takže její pravidelná konzumace podpoří vaší pevnou imunitu. Brokolice se pyšní vysokým obsahem vitamínu C, ale v jejím složení najdete také vitamín D, vápník nebo kyselinu listovou. Díky vysokému obsahu vody a naopak nízkému podílu sacharidů, je velmi populární při hubnutí. Brokolicová polévka jednoznačně patří mezi nejoblíbenější polévky při dietě.
2. Pórková polévka
Pórková polévka je další povolenou polévkou při hubnutí. Její velkou výhodou je nízká cena na jednu porci. Pórek totiž není nijak drahý a dá se pořídit za pár korun po celý rok. Pórek má jemnou chuť, takže ho ocení především ti, kteří nemají rádi cibulovou, nebo česnekovou polévku. Pórková polévka podpoří vaše trávení, protože samotný pórek je skvělým zdrojem vlákniny.
3. Dýňová polévka
Dýňovou polévku si doporučujeme připravit především v podzimních měsících, kdy je hlavní sezóna dýní. V tomto období je najdete snad v každém obchodě a dokonce i na zahradách. Dýně totiž není nijak náročná na pěstování a v našich podmínkách se jí dobře daří. Dýně má nasládlou příchuť, takže uspokojí i vaše chutě na sladké. Zeleninová dietní polévka připravená z dýně je přirozeně hustá, a proto hravě nahradí kalorické krémové polévky, které se do redukční diety nehodí.
TIP: Nadváha, nebo už nebezpečná obezita? Chcete se dozvědět, jak na tom jste aktuálně s vaší postavou? On-line BMI kalkulačka vám během pár sekund odhalí váš výsledek.
4. Celerová polévka
Celerová polévka vás rozhodně překvapí. Celer má totiž velmi specifickou chuť, která se nedá srovnat s žádnou jinou zeleninou. Stejně jako pórek, jde o dostupnou zeleninu, kterou pořídíte v každém ročním období za velmi příjemnou cenu. Celer obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Navíc ho můžete využít nejen k přípravě polévky, ale také do jiných dietních receptů.
5. Kapustová polévka
Mezi hubnoucí polévky patří i kapustová polévka. Kapusta je u nás přehlíženým druhem zeleniny, ale přitom je doslova nabitá prospěšnými látkami. Nechybí v ní vitamín C, D, vitamíny skupiny B a minerály jako hořčík a draslík. Kvůli vysokému obsahu síry to s ní v jídelníčku nepřehánějte a vyhněte se její celkové nadměrné konzumaci.
6. Zelná polévka
Tradiční zelná polévka nemusí být kalorickou bombou. Stačí recept trochu obměnit a hned se z tučné polévky stane ideální dietní polévka. Kysané zelí je označováno jako superpotravina. Nutno říct, že právem. Kromě vitamínů a minerálů v něm najdete vysoké množství probiotik, které pozitivně ovlivňují vaše trávení a imunitní systém.
7. Boršč
Boršč je polévka typická především pro východoevropské země. Má sladkokyselou chuť a netradiční barvu. V našem dietním receptu je hlavní surovinou červená řepa a kysané zelí. Proto je náš boršč vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů. Chcete oživit váš hubnoucí jídelníček? Boršč je ideální volbou.
TIP: Držíte keto dietu a nevíte, jak je to s vývarem v redukčním jídelníčku? Odpovíme vám, kolik vývaru denně můžete sníst, abyste nenarušili vaše hubnutí.
Čemu se vyhnout při vaření dietní polévky?
Milujete čas strávený v kuchyni a vaření je vaší oblíbenou činností? Skvělé, zkuste experimentovat a vytvořte si vlastní recepty na zeleninové dietní polévky. Jak na to? Je to velmi jednoduché. Nebojte se a zkuste chuťově spojit různé druhy zeleniny. Pamatujte však na to, že ne všechny suroviny se hodí do dietní polévky. Při vaření nízkokalorické polévky je nutné dodržovat určitá pravidla a vyhnout se některým chybám, aby se stále jednalo o polévku vhodnou na hubnutí. Co dělat a čemu se naopak vyhnout při vaření dietní polévky?
- Do hubnoucí polévky vybírejte zeleninu s nižším obsahem tuků a sacharidů.
- Dietní polévku není vhodné zahušťovat klasickou moukou, nebo jíškou.
- Tekutou smetanu používejte jen výjimečně a ve velmi malém množství.
- Nechte vyniknout chuť zeleniny a do hubnoucí polévky zbytečné nepřidávejte přísady jako jsou klasické zavářky.
- Zeleninovou polévku můžete doplnit luštěninami, které jsou bohaté na bílkoviny.
- Polévku konzumujte bez příloh. V krajních případech klasické pečivo nahraďte celozrnným, nebo proteinovým pečivem.
- Zeleninu vybírejte podle sezóny, jen tak budete mít záruku, že je dokonale čerstvá a plná prospěšných látek.
- Při nákupu surovin do nízkokalorické polévky dejte přednost zelenině vypěstované v České republice.
- Farmářské trhy jsou skvělým zdrojem zeleniny, která rostla ve vašem blízkém okolí.
- Pokud máte možnost, začněte si pěstovat zeleninu sami na vaší zahrádce.
Polévky připravené za pár sekund. To jsou KetoFit® nízkokalorické polévky
Rádi byste si uvařili některý z našich top receptů na dietní polévky, ale vaše dny jsou nabité tak, že vám nezbývá žádný volný čas? Máme pro vás řešení. Vyzkoušejte KetoFit® polévky, které stačí pouze smíchat s vodou, nebo mlékem. Jejich příprava vám zabere jen pár sekund. KetoFit® polévky mají lahodnou chuť a vyladěné složení k dokonalosti. Obsahují vysoký podíl bílkovin, takže váš skvěle zasytí na dlouhou dobu. Navíc mají více než 20 vitamínů a minerálů a pouze minimální množství sacharidů. Jsou ideálním jídlem při redukční dietě a pomůžou vám dosáhnout vaší cílové váhy. Tak která se stane vaší nejoblíbenější?