Ptejte se: +420 770 110 650


Chcete zhubnout? Dejte si pozor na glykemický index potravin

Hubnutí a udržování dobré fyzické kondice nezáleží pouze na počtu přijatých kalorií, nebo na pravidelném tréninku. Shazování kil ovlivňuje několik dalších faktorů. Jedním z nich je i to, jak rychle se přijaté cukry v potravinách vstřebají do krve. Tuto rychlost vyjadřuje takzvaný glykemický index potravin. Přiblížíme vám, proč je jeho znalost při hubnutí klíčová a zároveň objasníme, jak vám může zvýšená glykemie překazit vaše sny o dokonalé postavě.

Glykemický index potravin

Druhy cukru aneb není cukr jako cukr

V racionální stravě jsou cukry, označované také jako sacharidy, velmi důležitým zdrojem energie. Tvoří zhruba 50 až 55 % z celkového energetického příjmu. Proto mají ve stravě každého člověka svoje místo. Při sestavování jídelníčku je však důležité zaměřit se nejen na sacharidové tabulky, ale také na typ konzumovaných sacharidů. Cukry totiž dělíme na dvě základní formy a to na jednoduché a složité sacharidy.

Jaký je mezi nimi rozdíl?
Složité cukry se vstřebávají do těla pomalejším tempem, proto se označují jako
pomalé sacharidy a jsou v jídelníčku vítané. Naopak konzumace jednoduchých cukrů způsobí v organismu prudký nárůst hodnot hladiny krevního cukru (glykemie), který je pro organismus škodlivý. Tyto cukry označujeme jako rychlé sacharidy.



Cukr - vysoký glykemický index
Nevhodný jednoduchý cukr

Co je to glykemický index?

A právě glykemický index, označován zkratkou GI, udává rychlost vstřebávání sacharidů do krve. Jinak řečeno, vyjadřuje to, o kolik se hladina krevního cukru zvýší za 2 až 3 hodiny po jídle. Díky znalosti glykemického indexu můžeme potraviny rozdělit do 3 základních kategorií. Jedná se o potraviny s vysokým, středním a nízkým glykemickým indexem.

Jaké je rozdělení potravin podle glykemického indexu?

Pokud máte v plánu sestavit si váš jídelníček tak, aby podporoval zdravé fungování organismu, můžete využít rozdělení potravin podle glykemického indexu, Jaké potraviny patří do jednotlivých kategorií?

  • Potraviny s nízkým GI, kam patří například mléčné výrobky, maso, vejce, luštěniny, ořechy, většina ovoce a zeleniny.
  • Potraviny se středním GI jako třeba celozrnné pečivo, vařené brambory, těstoviny, rýže, kukuřice, banány, obilné vločky.
  • Potraviny s vysokým GI, které by měli být v jídelníčku co nejméně. Jde o slazené nápoje, sušenky, oplatky, bonbony, buchty, popcorn, koláče, bílé pečivo, med.

Glykemický index v potravinách

 


TIP: Při hubnutí nemusíte hladovět. Proteinová dieta vás skvěle zasytí na dlouho dobu. Nevíte jak ji sestavit? Seznámíme vás s tím, co jíst při ketodietě.


Jak spolu souvisí vysoký glykemický index a inzulin?

Po konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem dojde k okamžitému vzestupu hladiny krevního cukru a dochází k takzvané hyperglykemii. Ta ale není pro tělo příliš příznivá, a proto organismus vyplaví hormon inzulin, který přiměje krevní cukr, aby se přeměnil na tuk. Tím hladinu krevního cukru opět sníží. Jak už asi tušíte, tohle není úplně žádoucí stav při hubnutí. Inzulin je totiž anabolický hormon, který vede k ukládání tuku v organismu. Navíc, k tomu všemu, potraviny s vysokým glykemickým indexem obsahují minimální množství vlákniny, takže je jejich sytící nízká a vy máte hned po jejich konzumaci zase hlad.

Inzulin tělo potřebuje

Možná si tedy říkáte, že inzulin vlastně ani nepotřebujete. Ale to je bohužel omyl, tělo inzulin potřebuje. Nedostatečná funkce inzulinu, například při onemocnění jakéhokoliv typu cukrovky, je nebezpečná v tom, že se inzulin do těla nevyplaví v dostatečné míře, nebo vůbec a tím pádem nedojde k poklesu hladiny krevního cukru. To znamená, že hyperglykemie po jídle přetrvává. A to může přispět k rozvoji aterosklerózy, nebo k obezitě. 

Glykemický index a rizika cukrovky

Proč upřednostnit v běžném jídelníčku potraviny s nízkým obsahem sacharidů před rychlými cukry?

Po konzumaci potravin se středním, nebo nízkým glykemickým indexem dochází naopak k pomalejšímu a menšímu vzestupu hladiny krevního cukru. Na kompenzaci není potřeba vyplavení takového množství inzulinu a to je pro udržení, nebo snižování váhy, přímo klíčové. Výhodou tohoto typu potravin je to, že obsahují málo rychlých cukrů a naopak větší množství složitých sacharidů a vlákniny. Proto je výhodnější do jídelníčku zařadit potraviny s nízkým obsahem sacharidů. Vyhnete se nejen vlčímu hladu, ale také rozkolísání hodnot krevního cukru. 

Hodnoty glykemického indexu záleží na více faktorech

Úroveň glykemického indexu je dána především typem přítomných sacharidů. V praxi to znamená, že jednoduché sacharidy glykemický index zvyšují a složité sacharidy naopak snižují. Existuje však několik dalších okolností, které také mohou mít velký vliv na jeho hodnotu. Jaké to jsou?

  1. Přítomnost tuků a bílkovin v potravině. Poměr jednotlivých živin může výsledný glykemický index významně snížit a zajistit tak tělu rovnoměrnější vstřebávání cukrů. To znamená, že například chléb je lepší sníst namazaný a doplněný šunkou, než suchý.
  2. Obsah vlákniny v potravinách, která pomáhá zpomalovat trávení cukrů. Proto je lepší dát přednost celozrnné mouce, před bílou. 
  3. Zralost plodů, nebo také kyselost potravin. Přirozeně kyselé jídlo má nižší hodnoty. Mějte proto na paměti, že čím je ovoce zralejší, tím má vyšší glykemický index. 
  4. Technologický způsob zpracování potraviny. Obecně platí, že čím dále je potravina upravovaná a to jak tepelně, tak průmyslově, tím je její glykemický index vyšší. 

Glykemický index: tabulka

Pro názornost jsme vybrali několik typů potravin a vypsali k nim průměrný glykemický index. Podrobnější tabulky najdete na internetu, nebo v knížkách o výživě. Nezapomeňte, že celkový glykemický index může ovlivnit také například doplnění potraviny o další makroživiny, nebo její následné tepelné zpracování. 

 

  Potravina

  Glykemický index

  Pivo

  110

  Glukóza

  100

  Bramborová kaše

  90

  Med

  90

  Pohanka

  54

  Rýže

  50 až 90

  Banán 

  52

  Vločky (nerozemleté)

  40 až 57

  Mrkev (syrová)

  35

  Vlašské ořechy 

  15

zdroj: Wikipedie

Vláknina zamezuje nadměrnému vstřebávání tuků a sacharidů.

Jak jsme už zmínili, tak potraviny s nižším glykemickým indexem obsahují většinou i vyšší podíl vlákniny. Proč je její příjem podstatný nejen při hubnutí, ale také pro zdravé fungování organismu tak důležitý? Vláknina snižuje pocit hladu a zvyšuje pocit nasycení. K delšímu pocitu sytosti přispívá žaludek, který se vlivem vlákniny vyprazdňuje pomaleji. Urychluje také pohyb střev a zamezuje tak nadměrnému vstřebávání tuků a sacharidů. Vláknina také pozitivně působí na podporu růstu bakterií střevní mikroflóry. Rozlišujeme 2 typy vlákniny. Jaké to jsou a jak přispívají vašemu zdraví?

  1. Rozpustná vláknina zpomaluje rychlost resorpce glukózy ze střeva, čímž se snižuje strmost vzestupu hladiny krevního cukru. Také má takzvaný hypocholesterolemický účinek, který vede ke snižování hladiny cholesterolu v krvi. 
  2. Nerozpustná vláknina zvyšuje objem stolice ve střevě a zkracuje dobu, po kterou tam stolice zůstává. Tato funkce omezuje kontakt a zároveň i vstřebávání toxických látek buňkami střeva.

Redukční jídelníčky se bez vlákniny neobejdou

Schopnost vlákniny navodit pocit sytosti na delší dobu má výhodu v tom, že díky tomu nebudete navštěvovat ledničku každých 5 minut. Váš celkový energetický příjem z potravy se sníží a to je důležité především při redukčních dietách. Nezapomeňte však, že při zvýšeném příjmu vlákniny byste měli navýšit i příjem tekutin. Vláknina na sebe v žaludku i střevech váže množství tekutin a při nedostatečném příjmu tekutin by mohla vést ke vzniku zácpy. Její obsah najdete v tabulce zaměřující se na obsah vlákniny v potravinách, kterou lehce dohledáte na internetu. Vlákninu v podobě fit psyllia můžete dokonce přidávat do různých jídel jako například jogurty, smoothie, nebo použít ji k zahuštění polévek, omáček apod.. Běžné jídlo tak obohatíte o důležitou vlákninu.


Psyllium zdroj vlákniny a přísada do jídel


TIP: Přemýšlíte, co si uvařit k obědu, nebo večeři? Přinášíme vám 20 tipů nízkosacharidových receptů na každý den. Budete překvapeni, jak chutné a rychlé jsou.


 

Dieta s nízkým obsahem sacharidů, to je KetoFit 

Glykemický index potravin hraje v úspěšném hubnutí významnou roli. Proto je vhodné zajímat se o jeho hodnotu v potravinách, které během dne konzumujete. Potraviny s nízkým obsahem sacharidů tolik nerozkolísají hladiny krevního cukru. To je důležité nejen při hubnutí, ale také při zdravém životním stylu. Mezi takové potraviny patří produkty KetoFit®, které mají téměř nulový podíl cukru (sacharidů) a naopak vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Snili jste o dietě, ve které si budete dopřávat palačinky, nebo čokoládu? Už nemusíte, speciální dezerty KetoFit se skvěle hodí do proteinové diety. Už žádné omezování a odpírání jídla během hubnutí. 

 


Palačinky s nízkým glykemixkým indexem

Chcete hubnout, ale slazení se nechcete vzdát?

Patříte k těm, kteří by rádi něco udělali se svou postavou, ale prostě bez toho sladkého se nedá být? Nahraďte cukru sladícími přichutěm. Jsou to sladidla, která můžete použít k oslazení šťávy, jogurtu, dezertů, palačinek a všeho na co máte chuť, přitom neobsahují ani gram cukru.

 

 

13888 hodnocení
5

 

Dámy, jde to snadno :)

Eva Velmi vytížená

32 let „Nejsnadnějšíhubnutí“
Teď, po týdnu užívání, jsem odhodlaná pokračovat dál. 22. den za mnou - jsem nadšená. Okolí si všímá! 3 týden - nemůžu tomu stále uvěřit - jde to lehko. Nevím co víc by jsem napsala kromě výborného doporučení a fotek jako důkaz :) *
Zuzka Kadeřnice
24 let „KetoFitdoporučuji“
KetoFit doporučuji každému, kdo to s hubnutím myslí vážně a chybí mu k motivaci lehký start. *
Kateřina maminka
34 let „Vypadám lépe než na střední“
S váhou jsem se prala od 18ti let, vyzkoušela jsem snad vše, ale bez výsledku, měla jsem 96 kg. Až díky KetoFit jsem zhubla na váhu, kterou jsem měla naposledy na střední. *
Renáta zhubla jsem já i mé kolegyně
„KetoFit doporučuji kamarádkám“
Nikdy jsem nejedla sladké, přesto jsem bojovala s nadváhou. Myslela jsem, že bude těžké shodit, ale naopak. Z pár týdnů s KetoFit jsem dosáhla svého cíle. Až jsem se děsila jak to jde rychle :) *
Veronika máma 3 dětí
36 let „Je ze mě nový člověk“
Zdraví se mi rapidně zhoršilo, musela jsem ihned jednat. Hledala jsem, jak rychle a bezpečně zhubnout. Po dlouhém vybírání jsem šla do KetoFit . A teď? Kila dole, zdraví na 1* Díky! *
Všechny příběhy
 
 
 
Koupit Ketofit


* Výsledky KetoFit redukční péče nejsou zaručeny pro každého a liší se podle individuálních dispozic. Před zahájením redukční péče doporučujeme předat odkaz www.ketofit.cz Vašemu lékaři a poradit se s ním ohledně postupu a vhodnosti.

Upozornění: Součást nízkoenergetické náhrady celodenní stravy určené pro snižování tělesné hmotnosti. Vzájemná kombinace proteinových potravin KetoFit zajišťuje veškeré základní živiny v potřebném množství na 1 den. Nevhodné pro těhotné a kojící ženy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Dodržujte dostatečný příjem tekutin přinejmenším 1,5 litru na den. Nevhodné pro osoby do 18 let. Skladujte v suchu při teplotě 10–19 ° C. Chraňte před přímým slunečním zářením. Výrobce neručí za škody vzniklé nesprávným použitím. Dieta je plně funkční při nadváze.

Výrobce: 4FITNESS s.r.o. Příkop 843/4 60200 BRNO-STŘED, ZÁBRDOVICE IČ: 04213815 DIČ: CZ04213815

ppl visa master maestro verification
Získejte přehled o slevách a akcích

 
 
Buďte s námi každý den