Dnes: SLEVA 25 % na všechny koktejly. Zadejte kód FitHity >> VYBRAT | Sleva 25 % na další jídla ZDE

Máte dotaz? Ozvěte se.

+420 770 110 650 Po-Čt: 8:00-16:30 Pá: 8.00-15:30

Příliš vysoký příjem bílkovin – je čeho se bát?

Bílkoviny jsou součástí naší každodenní stavy, víte však, kolik jich můžete denně konzumovat a jakým rizikům se při jejich vysokému příjmu vystavujete?

V článku se dozvíte:

Mnozí z nás slyšeli o výhodách bílkovin pro naše tělo, ale může být také něco jako příliš mnoho bílkovin? Jaké jsou potenciální zdravotní rizika spojená s nadměrným příjmem bílkovin a jak se těmto rizikům vyhnout? Pokud máte obavy z množství bílkovin ve své stravě nebo si jen chcete být jisti, že jíte správně, jste na správném místě! Pokračujte ve čtení a dozvíte se vše, co potřebujete vědět.

Co jsou bílkoviny?

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební kámen buněk v našem těle, skládají se z aminokyselin a náš organismus se bez nich neobejde. Získáváme je prostřednictvím stravy, bohužel si je neukládáme do zásoby. A to je právě důvod, proč je třeba si hlídat jejich příjem. Každý z nás by běžně měl přijímat asi 0,8 až 1 g bílkovin na každý kilogram tělesné hmotnosti, pokud sportujete, pak je doporučený příjem bílkovin 2-3 g bílkovin na kilogram, a pokud hubnete, pak na 1,6-2,2 g.

Proteiny dělíme na jednoduché a komplexní, v dietologii pak na plnohodnotné a neplnohodnotné. Mezi plnohodnotné bílkoviny patří bílkoviny živočišného původu, které obsahují všechny potřebné aminokyseliny, když je řeč o neplnohodnotných, jde o bílkoviny rostlinného původu. V těch chybí minimálně jedna aminokyselina. Příjem bílkovin by u dospělého měl ze 40-60 % obsahovat bílkoviny živočišného původu, zbytek pak bílkoviny rostlinného původu.

Co znamená nadměrný příjem bílkovin?

Když začínáte s dietou, možná se dozvíte, že je dobré o něco navýšit příjem bílkovin a dopřát si stravu bohatou na proteiny. Ani v tomto případě se nic nemá přehánět, protože by to na tělo mohlo mít negativní vliv. V našem denním příjmu by bílkoviny měli být zastoupeny asi 10 až 15 %, zbytek pokrývají sacharidy a tuky. Při hubnutí se množství proteinů zvyšuje, a to na úkor sacharidů. Za ideální jednorázovou dávku proteinů se považuje 20 až 40 gramů, naše tělo dokáže strávit kolem 30 až 50 gramů. S větším množstvím už si neporadí, může vést k mnoha problémům.

Jakém jsou důsledky nadměrného příjmu bílkovin?

Proteiny stejně jako sacharidy a tuky patří mezi základní makroživiny, to ale neznamená, že je můžeme konzumovat, jak chceme. Nedostatek bílkovin může vést ke snížení imunity, bolesti svalů, apatii a dalším projevům, zhoršuje i stav pokožky, vlasů a nehtů. Negativní vliv na náš organismus má i nadbytečný příjem bílkovin. Jaká jsou rizika vysokého příjmu bílkovin a zdravotní dopady bílkovin?

Bílkoviny a ledviny

Vysoký příjem bílkovin může vést k zatížení ledvin, a to už při konzumaci 2,5 gramu na kilogram tělesné hmotnosti. Ledviny pomáhají z těla odvádět mnohé odpadní látky, například dusík, když tělu dodáme příliš mnoho bílkovin, pak může dojít k narušení správné funkce ledvin, případně i k rozvoji onemocnění s názvem dna.

Bílkoviny a játra

Předávkování bílkovinami potrápí nejen ledviny, ale i játra, dojde k jejich přetížení. A důvod? Při katabolismu bílkovin vznikají škodlivé látky, které játra musí detoxikovat.

Bílkoviny a pleť

Přílišný příjem bílkovin vede i k zatížení celého našeho organismu. Vznikne řada odpadních látek, které tělo nedokáže všechny zpracovat. A kde se to ještě může projevit? Ano, na pleti. Může vás začít trápit akné, zhoršení pleti, alergie, negativně se projeví i na kvalitě vlasů a nehtů.

Bílkoviny a břicho

Naše tělo si bílkoviny neumí ukládat do zásoby, když jich konzumujeme příliš, neumí si s nimi poradit a všechny je nestráví. Mezi symptomy vysokého příjmu bílkovin pak patří nafouklé břicho, plynatost, dehydratace i zácpa.

Bílkoviny a úbytek kostí

Nadměrný příjem bílkovin může stát i za vylučováním vápníku z těla, což vede k úbytku kostí, tedy osteoporóze. Kromě vysokého příjmu bílkovin na ni ale má vliv i genetika, sedavý způsob života, fyzická aktivita a náš celkový zdravotní stav.

Jaké potraviny přispívají k vysokému příjmu bílkovin a jak je lze konzumovat vyváženě?

Bílkoviny tělu dodáváme stravou, proto se může stát, že jich zkonzumujeme příliš. Zrovna tak se ale stává, že jich konzumujeme málo, proto je dobré znát potraviny s vysokým obsahem bílkovin.

Potravina Množství bílkovin
Libové hovězí maso 23 g v 85 g porci
Kuřecí prsa 24 g v 85 g porci
Losos 23 g v 85 g porci
Řecký jogurt 23 g ve 230 g porci
Tuňák 25 g v 85 g porci
Fazole 20 ve 230 g porci
Quinoa 8 g ve 230 g porci
Vejce 8 g ve 30 g porci
Cottage 14 g ve 100 g porci
Syrovátkový protein 76 g na 100 g porci
Parmazán 35 g na 100 g porci
Sója 35 g na 100 g porci
Konopná semínka 32 g na 100 g porci
Dýňová semínka 37 g na 100 g porci

 Obsah bílkovin v potravinách.

I vejce mají vysoký obsah bílkovin.

Tip na závěr: Máte pocit, že přijímáte bílkovin příliš? Zkuste některý z našich tipů a jejich příjem upravte.

Přijímáte víc bílkovin, než byste měli a chcete se vyvarovat možných negativních dopadů na vaše zdraví? Přemýšlíte, jak snížit příjem bílkovin? Řešením může být redukce bílkovin, aby nedocházelo k tomu, že tělo bude ve větší míře spotřebovávat vitamíny a minerály, které jsou potřebné k odbourávání přebytečných aminokyselin. Když tělo má nadbytečné aminokyseliny, vyloučí je ven, bohužel ne samostatně, proto může dojít k tomu, že nám některé prvky budou chybět.

Jedním ze způsobů, jak snížit příjem bílkovin, je konzumace sladkostí, ze kterých získáváme jen prázdné kalorie, a které v sobě navíc ukrývají jen minimální množství bílkovin. Mezi takové potraviny patří med, javorový sirup, ovocné džusy nebo med. Problém je, že někteří se do toho pustit nemohou, a to třeba kvůli obezitě nebo hypoglykémii. Tito lidé nedokáží tolerovat jednoduché cukry, důsledkem může být zvýšený výskyt zubního kazu nebo vznik výživové nerovnováhy.

Vsadit můžete i na nízkobílkovinovou dietu, jejímž cílem je nejen snížit příjem bílkovin, ale také konzumaci soli a všech potravin, které sůl obsahují. Tato dieta je určena pro pacienty s onemocněním ledvin a omezuje se při ní konzumace libového masa, uzeniny jsou vyřazeny zcela. Naopak se doporučuje zařadit sladkovodní ryby, tvaroh, jednou za týden vejce, ovoce a zeleninu. Mezi zakázané potraviny kromě uzenin patří i slané pečivo, tučné sýry, koření, příliš tučná nebo kyselá jídla a alkohol. Mléko se omezuje.