Sladké Vánoce - 1+1 ZDARMA na croissanty | tyčinky | a další produkty

Máte dotaz? Ozvěte se.

+420 770 110 650 Po-Čt: 8–12h, 12:30–17:00 Pá: 8–15h

Ostrá jídla a formování postavy: Mýtus nebo skutečnost?

"Ostrá jídla a formování postavy – urychlují spalování?" je otázka, která zajímá mnoho žen hledajících efektivní způsoby, jak na svojí figuře zapracovat. Tento článek se zaměřuje na vědecké důkazy, které naznačují, že konzumace pálivých potravin může mít pozitivní vliv na rychlost metabolismu a spalování tuků. Prozkoumáme přínosy a nevýhody ostrých jídel, nabídneme konkrétní tipy a recepty a poskytneme odborná doporučení, abychom vám pomohli rozhodnout se, zda jsou ostrá jídla vhodná právě pro vás.

V článku se dozvíte:

Jak ostrá jídla ovlivňují metabolismus?

Chilli papričky a dieta? Opravdu to jde k sobě? To, že pálivá jídla umí díky kapsaicinu metabolismus zrychlit, není žádné tajemství. Že vám zůstalo skryté, a tak úplně tomu nevěříte? Pak čtete dál. Pálivé potraviny podporují trávení, zlepšují náladu a zrychlují metabolismus, a může za to už zmíněný kapsaicin, což je rostlinný alkaloid zodpovědný za pálivou chuť papriky.

Ostrá jídla pomáhají hubnout

Ostrá jídla pomohou při formování postavy.

Pro nás je dráždivý a v každé naší tkáni, se kterou přijde do styku, vyvolává pocit pálení, navíc zvyšuje přímo i průtok krve v žaludku a střevech. Dráždí hlavně nervová zakončení, na kterých se nachází kapsaicinové receptory, ve vyšší koncentraci může kapsaicin vyvolat pálení až bolestivé. Když sníme pálivý pokrm, většinou se nám orosí čelo, pusa začne pálit, rty brní, zvýší se naše tělesná teplota, podpoří srdeční a oběhová činnost a tím pálivá jídla metabolismus nastartují. A to je při formování postavy rozhodně třeba.

Jaké jsou vědecké důkazy podporující účinky ostrých jídel na aktivní životní styl?

Kapsaicin se stal předmětem zkoumání už v době, kdy ho z paprik P. A. Buchtolz v roce 1816 izoloval, výsledky výzkumů jsou víc než zajímavé. Ostrá jídla zdraví mnohdy podpoří.

  • Americké UCLA došla k tomu, že pikantní jídla nejen snižují chuť k jídlu, ale také působí zvyšováním tělesné teploty na energetickou spotřebu organismu. V zimě nás tak zahřívá, v létě naopak chladí. Tím nutí organismus k činnosti, která má za účinek i nabuzení organismu a oběhové soustavy, stejně jako krátké cvičení.
  • Duke University zase zjistila, že kapsaicin může vést k vyléčení zánětu střeva. Kapsaicin zvyšuje průtok krve do střev i žaludku k slizničním výstelkám a tím pomáhá léčit žaludeční stěny, je účinný i proti bakteriím pylori.
  • V kanadském Torontu je kapsaicin zkoumán jako prevence diabetes.
  • Další americký výzkum potvrzuje, že pravidelná konzumace vyšších dávek kapsaicinu urychluje spalování a tím pomáhá zapracovat na postavě.

Jaké konkrétní potraviny jsou považovány za ostré a vhodné pro formování figury?

Když si k večeři dáte jídlo s chilli, docela se zapotíte, možná budete mít i pocit falešného tepla. To je třeba z těla odvést, takže se cévy rozšíří a zlepší se jak výdej energie, tak oxidace tuků. Chilli papričky tak jsou nejznámějším příkladem potravin, které vám s novým životním stylem pomohou, nejsou ale jediné. Podobně to má černý pepř, zázvor, kayenský pepř, česnek, kari, skořice, kurkuma nebo wasabi.

Existují nějaká zdravotní rizika spojená s konzumací ostrých jídel?

V zemích tropického pásu je konzumace pálivých pokrmů běžná věc, a to navzdory tomu, že tam je horko samo o sobě. Podle vědců to ale nevadí, naopak. Termoregulace vyrovná okolní teplotu a tělo se nebude potit. Je to stejné jako když nám vědci doporučují v létě pít teplé nápoje. My bychom raději ty studené, ale jsou to naopak ty teplé, které se postarají o to, že se tělesná teplota vyrovná s okolím a my se nebudeme potit. Dalším důvodem, proč jíst pálivá jídla, je to, že se jich člověk dřív nasytí, sní toho méně, a navíc nebude mít tak brzy zase hlad.

Každému ale nevyhovují, někomu nedělají dobře, u citlivých osob mohou zhoršit podráždění žaludku nebo jícnu, pozor by si na ně měly dát i osoby s vysokým krevním tlakem. Pikantní jídlo ho může ještě zvýšit. Chilli ani jiné pikantní potraviny by neměly jíst děti ani těhotné ženy.

Jak často bychom měly ostrá jídla zařazovat do jídelníčku?

To záleží. Někdo si na nich může pochutnávat pravidelně, jiný příležitostně. Každý z nás je jiný, důležité je naslouchat vlastnímu tělu. Něco lehce pikantního si ale můžete dopřát každý den, kapsaicin má na naše tělo celou řadu pozitivních účinků. Jaké jsou výhody pálivých jídel?

  • Zrychlují metabolismus.
  • Fungují i jako obrana proti nádorovým onemocněním.
  • V papričkách najdeme i celou řadu minerálů, například mangan, hořčík nebo železo.
  • Podporují imunitní systém.
  • Papričky podpoří trávení a zvýší i pocit sytosti, minimalizují chutě na sladké.
  • Jsou bohaté na antioxidanty.
  • Zlepšují náladu.
  • Kapsaicin reguluje hladinu LDL cholesterolu v krvi.
  • Chilli spalování tuků podpoří, a to zejména z problémových partií.

Jaké jsou zkušenosti ostatních lidí s formováním postavy pomocí ostrých jídel?

Během diety si dáváme pozor na to, co jíme, snažíme se jídla i minimálně kořenit. Formování postavy a koření přece nejde dohromady. Nebo ano? Pokud vám pikantní jídla nevadí, použití chilli jako koření pro nový životní styl je podle zkušeností cestou, jak zapracovat na svojí postavě, a přitom konzumovat chutná jídla. Díky němu je dochutíte, a to s přidáním minimálního množství kalorií.

Mohou ostrá jídla pomoci s dlouhodobým udržením váhy?

Odpověď je jednoduchá, ano. Pálivé pokrmy totiž po jídle zvyšují energetický výdej. Zvýší tělesnou teplotu a tělo pak může místo sacharidů spalovat tuky. Když se zahřeje, potřebuje pak větší množství energie i na to, aby zase zchladlo. Snáz se tak dostaneme do kalorického deficitu, který je založený na tom, že přijmeme méně energie, než kolik jí vydáme. Navíc se po konzumaci pikantních pokrmů cítíme delší dobu sytí, takže doba mezi jednotlivými jídly bude delší a sníme toho méně.

Jak začlenit pálivé jídlo do diety, pokud nejsem zvyklá na pálivou chuť?

Kapsaicin a formování postavy jdou možná trochu překvapivě ruku v ruce. Nemusíte ale hned sahat po chilli, wasabi nebo kayenském pepři, existují i jemnější přísady do jídel. Mezi ně patří už zmíněný zázvor, černý pepř nebo česnek. Zázvor pozitivně působí na trávicí soustavu, snižuje hladinu cukru v krvi, má antioxidační vlastnosti. Uvařit si z něj můžete čaj, nebo si připravit skvělou zázvorovou omáčku. Černý pepř obsahuje piperin, který brání tvorbě tukových buněk, v kuchyni ho používá každý z nás. Česnek podporuje trávení i obranyschopnost organismu, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Přidat ho můžeme do polévek i pomazánek.

Jaké jsou nejlepší recepty s ostrými jídly pro nový životní styl?

Pálivé jídlo zdraví podpoří, připravit si můžete celou řadu zdravých receptů s chilli a dalším pikantním kořením. Jaká například?

  • Rychlé chilli con carne s hovězím masem, kajenským pepřem, chilli kořením, česnekem, zeleninou, červenými fazolemi a rýží.
  • Krůtí maso s chilli, které je výborně stravitelné a chutné.
  • Ke svačince si můžete dát sušené maso s chilli.
  • Salát se zálivkou z mexického pikantního fit dressingu.
  • Zeleninovou polévku se špetkou pikantního koření
  • Doma si můžete připravit i pikantní kimchi
mexicky dresing na hubnuti

 

Chci začít hubnout s Ketofit
 

Podtrženo, sečteno: Jaké jsou přínosy konzumace ostrých jídel?

U ostrých jídel dvojnásob platí, že méně je někdy více. Když to přeženete, první pomocí je mléko, i když většinou sáhneme po vodě. To bychom si ale nepomohli. Mléčná bílkovina umí kapsaicin vytáhnout z našich chuťových pohárků, to voda nedokáže. Přesto bychom na pálivé pokrmy neměli zanevřít. Proč?

  • V horku nás ochladí.
  • Zlepší trávení i kvalitu naší pleti.
  • Zrychlí metabolismus, který poběží na plné obrátky.
  • Tlumí chuť k jídlu.
  • Navodí pocit štěstí tím, že podpoří tvorbu endorfinů, hormonů štěstí.
  • Nakopne imunitní systém, když vás bude trápit rýma, uvolní ucpané dutiny a pomůže tak v boji s rýmou.