Sleva až 35 % od 2 kusů >> Podzimní výprodej

Máte dotaz? Ozvěte se.

+420 770 110 650 Po-Čt: 8:00-16:30 Pá: 8.00-15:30

Tofu je více než jen náhradou masa. Objevte jeho všestranné využití

Rádi byste obohatili svůj jídelníček o zdravé a chutné pokrmy? Vyzkoušejte tofu. Tato ingredience lze připravit na nejrůznější způsoby, a proto se jí nikdy nepřejíte. Kromě univerzálního využití vás mile překvapí také svými pozitivními účinky na zdraví.

V článku se dozvíte:

Bohatý zdroj minerálů

Tofu je zdravá surovina, která se stala oblíbenou pochoutkou nejen pro vegetariány a vegany, ale také pro všechny, kteří upřednostňují lehké, chutné a nutričně vyvážené pokrmy. Alternativa masa, vyráběná procesem srážení sójových bobů, je bohatým zdrojem nejrůznějších aminokyselin i minerálů.

Kromě bílkovin obsahuje železo, vápník a další tělu prospěšné minerály. Vyznačuje se nízkým obsahem kalorií a tuků, čímž přispívá k udržování zdravé hladiny cholesterolu v krvi a celkovému zlepšení kondice srdce.

Snadná a rychlá příprava

Sójovou pochoutku si zamilujete pro její neutrální chuť, díky které se snadno přizpůsobí jakémukoliv koření i marinádě. Jelikož se jedná o oblíbenou surovinu v asijské kuchyni, snoubí se skvěle s citronovou šťávou, sójovou omáčkou, zázvorem, česnekem nebo chilli.

Pokud nemáte rádi dlouhé vaření, jistě oceníte, jak jednoduše a rychle tofu připravíte. Vybírat můžete z různých způsobů zpracování. Ať už se rozhodnete pro smažení, pečení v troubě nebo grilování, výsledek vás mile překvapí. Stačí jen popustit uzdu fantazii nebo se inspirovat našimi recepty.

Pad Thai s tofu si zamilujete!

Lahodné Pad Thai s tofu. Zdroj: Kupi.cz

Pad Thai s tofu

Pad Thai patří k nejoblíbenějším thajským pokrmům. Připravit si ho můžete v nejrůznějších variantách. Zkuste zaexperimentovat a nahradit kuřecí maso či krevety nakrájeným tofu.

Ingredience na 4 porce:

  • 250 g plochých rýžových nudlí
  • 3 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks červené cibule
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 300 g tofu
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce tamarindové omáčky
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 100 g mungo klíčků
  • 1 hrst pražených nesolených arašídů
  • 1 ks čerstvého koriandru

Postup:

  1. Nudle dáme do mísy, zalijeme je teplou vodou a necháme přibližně 10 minut odstát.
  2. V pánvi typu wok orestujeme na oleji při mírném ohni nakrájenou cibuli, jarní cibulku s najemno nasekaným česnekem.
  3. Přidáme třtinový cukr, tamarindovou a sójovou omáčku. Obsah pánve mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
  4. Do směsi v pánvi přidáme tofu nakrájené na kostičky a krátce ho orestujeme ze všech stran.
  5. Jako poslední přidáme do woku uvařené nudle a vše důkladně promícháme.
  6. Hotový pokrm podáváme dle chuti s drcenými arašídy, koriandrem nebo mungo klíčky.

Zdroj: https://www.kupi.cz/recepty/recept/2232-thajske-ryzove-nudle-pad-thai-s-kurecim-masem

Pomazánka z tofu je skvělou studenou večeří

Pomazánka bez masa plná bílkovin. Zdroj: Kupi.cz

Pomazánka bez masa

Pomazánka bez masa je skvělou alternativou nejen pro vegetariány, ale také pro všechny, kteří upřednostňují lehké a chutné snacky. Chutná skvěle s pečivem nebo jako dip k zelenině.

Ingredience:

  • 2x lahůdkové tofu
  • 40 g marinády arrabbiata
  • 120 g zmražené zeleniny
  • 2 menší cibule
  • 1 konzervu cizrny
  • olej
  • na dochucení například: 2 lžíce lahůdkového droždí, 125 g polotučného tvarohu, sójová omáčka, sůl a pepř

Postup:

  1. Tofu nakrájejte na kostičky a přidejte 40 gramů marinády, zamíchejte a nechejte chvíli odpočinout.
  2. Na pánvi s trochou oleje orestujte mraženou zeleninu.
  3. Mezitím si nakrájejte dvě menší cibule, které rovněž osmažte na pánvi spolu se zeleninou.
  4. Vložte na kostičky nakrájené lahůdkové tofu a přiklopte poklicí.
  5. Po osmažení tofu ze všech stran přidejte cizrnu z plechovky a opět přikryjte. Občas směs zamíchejte.
  6. Ještě za tepla vše rozmixujte ponorným mixérem nebo ve food procesoru.

Zdroj: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/4607-pomazanka-cizrnova-recept

Přeneste se do Indonésie a připravte si skvělý pokrm Nasi Goreng Tofu

Nasi Goreng Tofu si oblíbíte pro jeho exotickou chuť. Zdroj: Kupi.cz

Nasi Goreng s Tofu

Přeneste se do daleké Indonésie díky tradičnímu národnímu pokrmu Nasi Goreng. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za vyzkoušení!

Ingredience pro 4 porce:

Na Pastu Sambal:

  • 2 cibule
  • 1 chilli paprička
  • 50 g garnátové pasty
  • 30 g cukru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 1 lžíce limetkové šťávy

Na Nasi Goreng

  • 4 vejce
  • 2 šalotky
  • 1 jarní cibulka
  • 400 g rýže basmati
  • 300 g tofu
  • 400 g kuřecích prsíček
  • 50 g arašídů
  • 200 g čínského zelí
  • 100 ml oleje
  • 40 ml sójové omáčky
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. Nejprve si připravte pastu Sambal rozmixováním všech potřebných ingrediencí. Uvařte rýži a nechejte ji vychladnout.
  2. Vejce ušlehejte se solí do pěny. Pánev potřete olejem a na mírném ohni z vajec usmažte tenké omelety. Nechte vychladnout, srolujte a nakrájejte na tenké nudle.
  3. Ve woku rozpalte olej, přidejte na nudličky nakrájená kuřecí prsa a orestujte.
  4. Přidejte předem připravenou pastu Sambal a nechejte ji rozvonět na woku.
  5. Následně vložte do woku tofu, uvařenou a vychladlou rýži, nakrájenou jarní cibulku, šalotku, nakrájené čínské zelí, arašídy a společně opékejte. Osolte, opepřete a přilijte sójovou omáčku.
  6. Na závěr přidejte k hotovému pokrmu nakrájenou vaječnou omeletu, vše promíchejte a podávejte.

Zdroj: https://www.kupi.cz/recepty/recept/2745-nasi-goreng

Recept na křupavé pečené tofu

Pečené křupavé tofu připravované v troubě. Zdroj: Kupi.cz

Křupavé pečené tofu

Preferujete pečené pokrmy před smaženými? Pak vás zaujme recept na křupavé tofu připravované v troubě. Zatímco sójová omáčka spolu se sezamovým olejem a rýžovým octem dodávají pokrmu nezapomenutelnou chuť, kukuřičná mouka vytvoří na tofu křupavou krustu.Této kombinaci zkrátka neodoláte!

Ingredience pro 4 porce:

Na omáčku:

  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 čajové lžičky praženého sezamového oleje
  • 2-3 polévkové lžíce medu
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 polévkové lžíce vody
  • 5 menších stroužků česneku
  • 1 polévková lžíce olivového oleje

Na přípravu tofu:

  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 300 g neochuceného tofu
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 polévkové lžíce kukuřičné mouky

Postup:

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Pomocí kuchyňských utěrek vysušte z tofu přebytečnou tekutinu a nakrájejte na menší kostičky. Tofu promíchejte se sójovou omáčkou, přidejte kukuřičný škrob, strouhanku a rovnoměrně kousky ve směsi obalte.
  2. Rozložte tofu na plech vyložený pečicím papírem a vložte na 30-35 minut do trouby.
  3. Mezitím si připravte omáčku. Prolisované stroužky česneku osmahněte na 1 lžíci olivového oleje v malé pánvi po dobu 2-3 minut. Přidejte sójovou omáčku, med, 2 lžíce vody a sezamový olej. V misce smíchejte kukuřičný škrob se zbylými 2 lžícemi vody a přidejte do pánve. Omáčku vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
  4. Dozlatova upečené tofu promíchejte s omáčkou. Podávejte dle chuti s rýží, nudlemi nebo zeleninou.

Variant receptů s tofu je nepřeberné množství. Ať už jste vegetariáni, vegani nebo jen toužíte po vyzkoušení nových chutí, sójová alternativa masa vám otevře dveře do světa pestré a zdravé kuchyně. Jaký recept vyzkoušíte?

Zdroje: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-tofu#cancer