Tofu je více než jen náhradou masa. Objevte jeho všestranné využití
Rádi byste obohatili svůj jídelníček o zdravé a chutné pokrmy? Vyzkoušejte tofu. Tato ingredience lze připravit na nejrůznější způsoby, a proto se jí nikdy nepřejíte. Kromě univerzálního využití vás mile překvapí také svými pozitivními účinky na zdraví.
V článku se dozvíte:
- Tofu je bohatým zdrojem minerálů
- Jídla s tofu mají rychlou a snadnou přípravu
- Pad Thai Tofu
- Pomazánka bez masa
- Nasi Goreng tofu
- Křupavé pečené tofu
Bohatý zdroj minerálů
Tofu je zdravá surovina, která se stala oblíbenou pochoutkou nejen pro vegetariány a vegany, ale také pro všechny, kteří upřednostňují lehké, chutné a nutričně vyvážené pokrmy. Alternativa masa, vyráběná procesem srážení sójových bobů, je bohatým zdrojem nejrůznějších aminokyselin i minerálů.
Kromě bílkovin obsahuje železo, vápník a další tělu prospěšné minerály. Vyznačuje se nízkým obsahem kalorií a tuků, čímž přispívá k udržování zdravé hladiny cholesterolu v krvi a celkovému zlepšení kondice srdce.
Snadná a rychlá příprava
Sójovou pochoutku si zamilujete pro její neutrální chuť, díky které se snadno přizpůsobí jakémukoliv koření i marinádě. Jelikož se jedná o oblíbenou surovinu v asijské kuchyni, snoubí se skvěle s citronovou šťávou, sójovou omáčkou, zázvorem, česnekem nebo chilli.
Pokud nemáte rádi dlouhé vaření, jistě oceníte, jak jednoduše a rychle tofu připravíte. Vybírat můžete z různých způsobů zpracování. Ať už se rozhodnete pro smažení, pečení v troubě nebo grilování, výsledek vás mile překvapí. Stačí jen popustit uzdu fantazii nebo se inspirovat našimi recepty.
Lahodné Pad Thai s tofu. Zdroj: Kupi.cz
Pad Thai s tofu
Pad Thai patří k nejoblíbenějším thajským pokrmům. Připravit si ho můžete v nejrůznějších variantách. Zkuste zaexperimentovat a nahradit kuřecí maso či krevety nakrájeným tofu.
Ingredience na 4 porce:
- 250 g plochých rýžových nudlí
- 3 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 ks červené cibule
- 1 svazek jarní cibulky
- 300 g tofu
- 3 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce tamarindové omáčky
- 3 lžíce sójové omáčky
- 100 g mungo klíčků
- 1 hrst pražených nesolených arašídů
- 1 ks čerstvého koriandru
Postup:
- Nudle dáme do mísy, zalijeme je teplou vodou a necháme přibližně 10 minut odstát.
- V pánvi typu wok orestujeme na oleji při mírném ohni nakrájenou cibuli, jarní cibulku s najemno nasekaným česnekem.
- Přidáme třtinový cukr, tamarindovou a sójovou omáčku. Obsah pánve mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
- Do směsi v pánvi přidáme tofu nakrájené na kostičky a krátce ho orestujeme ze všech stran.
- Jako poslední přidáme do woku uvařené nudle a vše důkladně promícháme.
- Hotový pokrm podáváme dle chuti s drcenými arašídy, koriandrem nebo mungo klíčky.
Zdroj: https://www.kupi.cz/recepty/recept/2232-thajske-ryzove-nudle-pad-thai-s-kurecim-masem
Pomazánka bez masa plná bílkovin. Zdroj: Kupi.cz
Pomazánka bez masa
Pomazánka bez masa je skvělou alternativou nejen pro vegetariány, ale také pro všechny, kteří upřednostňují lehké a chutné snacky. Chutná skvěle s pečivem nebo jako dip k zelenině.
Ingredience:
- 2x lahůdkové tofu
- 40 g marinády arrabbiata
- 120 g zmražené zeleniny
- 2 menší cibule
- 1 konzervu cizrny
- olej
- na dochucení například: 2 lžíce lahůdkového droždí, 125 g polotučného tvarohu, sójová omáčka, sůl a pepř
Postup:
- Tofu nakrájejte na kostičky a přidejte 40 gramů marinády, zamíchejte a nechejte chvíli odpočinout.
- Na pánvi s trochou oleje orestujte mraženou zeleninu.
- Mezitím si nakrájejte dvě menší cibule, které rovněž osmažte na pánvi spolu se zeleninou.
- Vložte na kostičky nakrájené lahůdkové tofu a přiklopte poklicí.
- Po osmažení tofu ze všech stran přidejte cizrnu z plechovky a opět přikryjte. Občas směs zamíchejte.
- Ještě za tepla vše rozmixujte ponorným mixérem nebo ve food procesoru.
Zdroj: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/4607-pomazanka-cizrnova-recept
Nasi Goreng Tofu si oblíbíte pro jeho exotickou chuť. Zdroj: Kupi.cz
Nasi Goreng s Tofu
Přeneste se do daleké Indonésie díky tradičnímu národnímu pokrmu Nasi Goreng. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za vyzkoušení!
Ingredience pro 4 porce:
Na Pastu Sambal:
- 2 cibule
- 1 chilli paprička
- 50 g garnátové pasty
- 30 g cukru
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička koriandrových semínek
- 1 lžíce limetkové šťávy
Na Nasi Goreng
- 4 vejce
- 2 šalotky
- 1 jarní cibulka
- 400 g rýže basmati
- 300 g tofu
- 400 g kuřecích prsíček
- 50 g arašídů
- 200 g čínského zelí
- 100 ml oleje
- 40 ml sójové omáčky
- pepř
- sůl
Postup:
- Nejprve si připravte pastu Sambal rozmixováním všech potřebných ingrediencí. Uvařte rýži a nechejte ji vychladnout.
- Vejce ušlehejte se solí do pěny. Pánev potřete olejem a na mírném ohni z vajec usmažte tenké omelety. Nechte vychladnout, srolujte a nakrájejte na tenké nudle.
- Ve woku rozpalte olej, přidejte na nudličky nakrájená kuřecí prsa a orestujte.
- Přidejte předem připravenou pastu Sambal a nechejte ji rozvonět na woku.
- Následně vložte do woku tofu, uvařenou a vychladlou rýži, nakrájenou jarní cibulku, šalotku, nakrájené čínské zelí, arašídy a společně opékejte. Osolte, opepřete a přilijte sójovou omáčku.
- Na závěr přidejte k hotovému pokrmu nakrájenou vaječnou omeletu, vše promíchejte a podávejte.
Zdroj: https://www.kupi.cz/recepty/recept/2745-nasi-goreng
Pečené křupavé tofu připravované v troubě. Zdroj: Kupi.cz
Křupavé pečené tofu
Preferujete pečené pokrmy před smaženými? Pak vás zaujme recept na křupavé tofu připravované v troubě. Zatímco sójová omáčka spolu se sezamovým olejem a rýžovým octem dodávají pokrmu nezapomenutelnou chuť, kukuřičná mouka vytvoří na tofu křupavou krustu.Této kombinaci zkrátka neodoláte!
Ingredience pro 4 porce:
Na omáčku:
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- 2 čajové lžičky praženého sezamového oleje
- 2-3 polévkové lžíce medu
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- 4 polévkové lžíce vody
- 5 menších stroužků česneku
- 1 polévková lžíce olivového oleje
Na přípravu tofu:
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 300 g neochuceného tofu
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- 3 polévkové lžíce kukuřičné mouky
Postup:
- Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Pomocí kuchyňských utěrek vysušte z tofu přebytečnou tekutinu a nakrájejte na menší kostičky. Tofu promíchejte se sójovou omáčkou, přidejte kukuřičný škrob, strouhanku a rovnoměrně kousky ve směsi obalte.
- Rozložte tofu na plech vyložený pečicím papírem a vložte na 30-35 minut do trouby.
- Mezitím si připravte omáčku. Prolisované stroužky česneku osmahněte na 1 lžíci olivového oleje v malé pánvi po dobu 2-3 minut. Přidejte sójovou omáčku, med, 2 lžíce vody a sezamový olej. V misce smíchejte kukuřičný škrob se zbylými 2 lžícemi vody a přidejte do pánve. Omáčku vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
- Dozlatova upečené tofu promíchejte s omáčkou. Podávejte dle chuti s rýží, nudlemi nebo zeleninou.
Variant receptů s tofu je nepřeberné množství. Ať už jste vegetariáni, vegani nebo jen toužíte po vyzkoušení nových chutí, sójová alternativa masa vám otevře dveře do světa pestré a zdravé kuchyně. Jaký recept vyzkoušíte?
Zdroje: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-tofu#cancer