Dnes: Odměňte se proteinovými croissanty, tyčinkami, chleby, krémy nebo pizzou ZDARMA

Máte dotaz? Ozvěte se.

+420 770 110 650 Po-Čt: 8:00-16:30 Pá: 8.00-15:30

Vitamíny a minerály v ovoci – kde jich je nejvíc?

Základem zdravého životního stylu je správně sestavený stravovací plán. Ať už chcete zhubnout pár kil, nebo jen lépe a kvalitněji jíst, měli byste začít právě u jídelníčku.

V článku se dozvíte:

Vyvážený a pestrý jídelníček by měl obsahovat dostatečné množství čerstvé zeleniny a ovoce. A právě vitamíny a minerály v ovoci přispívají k normálnímu fungování organismu a pozitivně ovlivňují mnoho funkcí v těle. Proto jsou pro pevné zdraví naprosto klíčové. Jaké ovoce by nemělo chybět ve vašem jídelníčku? Prozradíme vám, kde hledat vysoký obsah vitamínu C v ovoci a zároveň přiblížíme, jaké další druhy vitamínů v ovoci najdete.

Co je to ovoce? 

Z nutričního hlediska je ovoce složené převážně z vody a sacharidů. Obsahuje také bílkoviny a tuky, ale to jen ve velmi malém množství. Samozřejmě, že záleží na konkrétním druhu. Nejen výživovými specialisty, ale také lékaři je ovoce doporučováno pravidelně jíst především kvůli cenným živinám. Vitamíny v ovoci, stejně jako minerály v ovoci, totiž podporují správnou činnost organismu. Tělo si samo nedokáže většinu mikroživin vytvořit samo, a proto je musí přijímat ve stravě, tedy například ve formě ovoce. Ovoce je také bohaté na vlákninu, která efektivně podporuje trávení.

Zdravé ovoce: čerstvé versus mražené

Asi pro vás nebude překvapením, že pokud budeme porovnávat čerstvé jahody ze zahrádky s mraženými, bude ovoce s nejvíce vitamíny spíše to čerstvé. Nicméně i kupované mražené ovoce má bohatý obsah prospěšných látek a rozhodně má svoje místo ve vyváženém jídelníčku. Takže ho do něj můžete klidně zařadit. Jeho velkou výhodou je fakt, že vám umožní dopřát si jakýkoliv druh ovoce i v zimních měsících, kdy je sezóna čerstvého ovoce téměř na nule. Jak postupovat při výběru čerstvého ovoce v obchodě a na co si dát pozor při zpracování mraženého ovoce?

Čerstvé ovoce
  • Při nakupování čerstvého ovoce nespěchejte a jednotlivé kusy si pořádně prohlédněte
  • Vyhněte se porušeným, nahnědlým, nebo plesnivým plodům. 
  • Už jedna plesnivá borůvka v balení může způsobit zárodky plísně v ostatních borůvkách v balíčku. 
  • Pamatujte, že každý druh ovoce má jiné požadavky na skladování. Jinak se skladují jablka a jinak zase jahody. 
  • Čerstvé ovoce snězte co nejdříve je to možné. 
  • Správné skladování a následné rozmrazení je pro uchování vitamínů v ovoci naprosto klíčový. Proto si nezapomeňte přečíst pokyny na obalu. 
  • Volte mražené ovoce, které není přislazené a obsahuje jen přirozeně se vyskytující cukry.
  • Všimněte si úpravy a zpracování mraženého ovoce. Některé se předem tepelně upravuje a tím pádem může mít daleko nižší podíl vitamínů a antioxidantů. 
  • Na mražené ovoce používejte speciální mrazící box a nepřevážejte ho dlouhé vzdálenosti. 

TIP: Máte chuť na ovocné smoothie, ale nemáte čas na jeho přípravu? Vyzkoušejte proteinové smoothie KetoFit®, které je připravené během pár sekund. Zasytí vás na dlouho dobu a navíc dodá do vašeho organismu potřebné vitamíny a minerály. 

Fruktóza v ovoci

Ovocný kompot jen s mírou

Nejméně vhodnou úpravou je ovoce ve formě kompotu a zavařenin. Ty totiž bývají často doslazované a obsahují různá chemická aditiva. To z toho důvodu, aby byla jejich trvanlivost co nejdelší. Poměr vitamínů a minerálů v ovoci a celková výživová hodnota pro tělo je u zavařenin a kompotů daleko nižší než u čerstvého ovoce. Kompoty a zavařeniny navíc obsahují zbytečně mnoho kalorií kvůli cukru, který se ve velkém množství přidává při jejich zpracování. Na druhou stranu je kompot lepší volba na zahnání chuti na sladké, než krabice zákusků z cukrárny. Každopádně u něho platí, že je nutné si pohlídat jeho množství a zbytečně se jím nepřejídat. 

Druhy vitamínů a minerálů v ovoci

Tělo potřebuje pro svůj správný chod široké spektrum makroživin a mikroživin. Proto odborníci doporučují střídat různé typy ovoce a zeleniny, abyste efektivně pokryli dostatečný příjem všech vitamínů, minerálů a vlákniny. Doporučenou denní dávku ovoce si rozdělte rovnoměrně do celého dne. Jaké konkrétní vitamíny a minerály obsahuje ovoce?

  • vitamín C, vitamín A, vitamín E,
  • vitamíny skupiny B,
  • železo, mangan, hořčík,
  • vápník, draslík.

Tabulka: vybrané vitamíny a minerály v ovoci

Ovoce Vitamíny  Minerály
Banán B, C, A, D, E draslík, mangan, železo, vápník
Jablko C, B, A, E železo, draslík, hořčík, vápník
Hrušky B, C, A, P, draslík, zinek, hořčík, jod
Hroznové víno C, B, A, P,  draslík, sodík, vápník, selen
Švestky A, B, C, K, hořčík, železo, draslík

Jaké ovoce se pyšní vysokými obsahem vitamínu C?

Asi nejznámějším vitamínem, který vás napadne ve spojitosti s ovocem, je vitamín C. To především díky tomu, že přispívá k normálnímu fungování imunitního systému a jeho zvýšené dávky se často doporučují při onemocnění. Vitamín C oceníte také při zvýšeném stresu, protože pomáhá snížit fyzickou únavu způsobenou například sportem, ale také psychickou únavu. Každý druh ovoce má své specifické složení, proto některé druhy obsahují vitamínu C více a některé méně. Jaké ovoce obsahuje vyšší obsah vitamínu C?

Vitamíny C v ovoci jsou hojně zastoupeny
  • jahody mají okolo 59 mg na 100 g,
  • kiwi má zhruba 93 mg na 100 g,
  • pomeranč ukrývá průměrně 50 g na 100 g,
  • černý rybíz obsahuje kolem 187 mg na 100 g,
  • šípek se pyšní více než 400 mg na 100 g.

Obsah vitamínů a minerálů v ovoci je kolísavý

Bohužel, obsah vitamínů a minerálů v ovoci se může výrazně měnit. Proto nejde přesně určit, který druh ovoce má nejvíce vitamínů a minerálů. Jednotlivé hodnoty totiž závisí na mnoha faktorech. To, kolik prospěšných látek si ovoce uchová záleží na skladování, zpracování, druhu ovoce, odrůdě, ale také odkud ovoce pochází. Není tajemstvím, že ovoce se do obchodů vozí nedozrálé a v některých supermarketech se dokonce udržuje v chemických atmosférách. Proto pokud můžete, pěstujte si ovoce sami, nebo ho kupujte od sousedů a místních farmářů. Dalším faktorem, kolik vitamínů a minerálů z ovoce tělo využije, je váš zdravotní stav a kondice vašeho organismu.

Ovoce vysokým obsahem vitamínů je dobré na snídani

TIP: Začněte den pořádnou snídaní. Nevíte, co si přichystat? Přinášíme vám 10 TOP receptů na low carb snídaně, které uspokojí váš mlsný jazyk.

Ovoce patří do jídelníčku a to i při redukční dietě

Mnoho lidí se při hubnutí bojí fruktózy v ovoci. Tedy jednoduše řečeno obsahu cukru v ovoci. I přesto, že ovoce cukry má, není nutné se mu při shazování kil vyhýbat. Jak jsme už zmínili, ovoce je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a také vlákniny. Proto je pro organismus nepostradatelné. Každý vyvážený jídelníček by měl obsahovat zhruba 2 kusy menšího ovoce. Pokud se snažíte zhubnout, volte zdravé ovoce, které má nižší obsah cukru a hlídejte si jeho celkové denní množství. Při dietě jsou vhodné bobuloviny jako maliny, borůvky a jahody. Ty obsahují vysoké množství vitamínů a přitom jsou kaloricky nenáročné.